joi, februarie 20, 2025
spot_img

ARF i-a făcut cadou sute de mii de euro lui Călin Mitică

Autoritatea de Reformă Feroviară a diminuat în mod ilegal cu 1,6 milioane lei banii ce îi avea de încasat de la compania lui Călin Mitică, Transferoviar Cluj, aceasta fiind doar una dintre neregulile depistate de către Curtea de Conturi în cadrul unui audit financiar la mai multe companii și entități subordonate ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu. Coincidență sau nu, fostul președinte al ARF, Gigi Gavrilă, lucrează acum la Transferoviar Grup. În perioada respectivă reclamată de Curtea de Conturi, adică 2022-2023 ARF era condusă de Ștefan Roșeanu.

Un raport prezentat aici de către Curtea de Conturi afirmă că ARF a diminuat cu suma de 1.614.052,17 lei creanțele  de încasat de la Transferoviar Călători, cu termen scadent 31.01.2023.

„Din analiza modului de acordare și utilizare a subvențiilor pentru susținerea transportului feroviar public de călători în anul 2023, echipa de audit a constatat nerestituirea/neregularizarea cu bugetul statului a compensației pentru efectuarea serviciilor publice de transport feroviar de călători, ca urmare a nerealizării indicatorilor cantitativi prevăzuți în contractul de servicii publice încheiat cu Transferoviar Călători”.

Pe scurt, compania lui Călin Mitică a încasat de la bugetul de stat cu „ajutorul” ARF mai mulți bani decât merita. Pe eșantionul verificat, valoarea compensației pentru serviciul de transport feroviar public de călători neregularizată/nerestituită la bugetul statului prin bugetul MTI a fost de 2.615.239,70 lei, din care 1.614.052,17 lei aferentă anului 2022 și 1.001.187,53 lei aferentă anului 2023.

Cum s-a produs neregula

Curtea de Conturi explică faptul că, potrivit prevederilor contractuale, compensația necuvenită ca urmare a nerealizării indicatorului cantitativ tren-km trebuia regularizată cu bugetul de stat până la data de 31 ianuarie a anului următor acordării. „(de abia – n.red.) în timpul desfășurării misiunii de audit, ARF a înregistrat în evidența contabilă creanțele de încasat de la Transferoviar Călători cu titlu de compensație necuvenită, atât pentru anul 2022, cât și pentru anul 2023”.

Curtea de Conturi cere MTI și a ARF extinderea verificărilor privind modul de realizare a indicatorilor cantitativi incluși în contractele de servicii de transport feroviar public de călători încheiate cu OTF în perioada legală de prescripție și întreprinderea demersurilor legale pentru înregistrarea în evidența contabilă și recuperarea compensațiilor necuvenite ca urmare a nerealizării indicatorilor cantitativi, în condițiile legii. Termenul de implementare este 30 iunie 2025.

În timpul desfășurării misiunii de audit, ARF a înregistrat creanțele de încasat de la Transferoviar Călători cu titlu de compensație necuvenită, atât pentru anul 2022, cât și pentru anul 2023.

Abateri privind contractele de servicii publice încheiate de ARF

În ceea ce privește contractele de servicii publice pentru perioada 1 ianuarie 2022-10 decembrie 2022, în transportul feroviar public de călători, s-au constatat următoarele:

  • lipsa unor demersuri efective referitoare la demararea procedurilor de atribuire competitivă a contractelor de servicii publice;
  • neelaborarea în termenele legale prevăzute de art. 12 alin. (5) din HG nr. 1311/2021 și art. 11 alin. (3) din HG nr. 1453/2022 a metodologiei de monitorizare a veniturilor reale raportate la veniturile estimate ale operatorilor de transport feroviar de călători, cu consecința imposibilității unei juste monitorizări a ajutoarelor de stat acordate sub forma compensațiilor de serviciu public în beneficiul operatorilor, astfel încât să fie eliminat riscul acordării în mod necuvenit a unor compensații de la bugetul de stat.

În ceea ce privește contractele de servicii publice pentru perioada decembrie 2022-11 decembrie 2032, în transportul feroviar public de călători și predare în cadrul contractelor de servicii publice cu atribuire directă a materialului rulant feroviar achiziţionat cu fonduri europene, s-au constatat următoarele:

a) neefectuarea unor analize multicriteriale pentru fundamentarea contractelor de servicii publice;

b) eșuarea demersurilor ARF privind atribuirea pe criterii competitive a contractelor de serviciu public pe rutele stabilite în cadrul anexei nr. 7 la HG nr. 1453/2022;

c) încheierea contractelor pe durata maximă de 10 ani, fără o fundamentare temeinică.

ARF, rateuri la BRM

Referitor la demararea procedurilor de atribuire competitivă a contractelor de servicii publice – în perioada aprilie 2023-noiembrie 2023, au fost inițiate trei proceduri de atribuire competitivă prin platforma independentă a Bursei Române de Mărfuri (BRM). Prima procedură de atribuire competitivă a fost finalizată prin atribuirea primului contract licitat către CFR Călători.

Celelalte două proceduri de atribuire nu au putut fi finalizate, deoarece valoarea licitată de agenții economici participanți la procedura BRM a fost peste valoarea maximă aprobată prin mandatul președintelui ARF.

ARF, rateuri și la monitorizarea veniturilor reale

Referitor la elaborarea metodologiei de monitorizare a veniturilor reale raportate la veniturile estimate ale operatorilor de transport feroviar de călători, la data de 21.09.2023 a intrat în vigoare OMTI nr. 1711/2023 privind aprobarea Metodologiei de monitorizare a veniturilor reale raportate la veniturile preliminate și implementare a acțiunilor necesare.

Prin OMTI nr. 1711/2023 s-au stipulat:

• obligațiile Operatorului de transport feroviar de călători (OTF) de a ține o evidență distinctă pentru activitățile și serviciile care fac obiectul obligației de serviciu public (OSP), organizând evidența contabilă pe analitice distincte ale conturilor, în vederea determinării cheltuielilor și veniturilor care sunt aferente îndeplinirii OSP, obligații de raportare către ARF;

• responsabilitatea ARF, prin departamentul de specialitate, în ceea ce privește efectuarea verificărilor cu privire la monitorizarea veniturilor reale raportate la veniturile preliminate și implementarea acțiunilor necesare, a aplicării măsurilor necesare, precum și a raportării îndeplinirii obligațiilor cu caracter economic sau financiar.

Referitor la neefectuarea unor analize multicriteriale pentru fundamentarea contractelor de servicii publice și la încheierea contractelor de servicii publice pe durata maximă de 10 ani, fără o fundamentare temeinică.

Conform informațiilor prezentate de Direcția Transport Feroviar din cadrul MTI, aprobarea contractelor de servicii publice prin HG nr. 1453/2022 s-a făcut avându-se în vedere dispozițiile art. 5 alin. (6) și ale art. 8 alin. (2) lit. (iii) și teza a doua din Regulamentul (CE) nr. 1370/2007 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2007 privind serviciile publice de transport feroviar și rutier de călători și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 1191/69 și nr. 1107/70 ale Consiliului, cu modificările și completările ulterioare.

Pentru extinderea, actualizarea și recalibrarea actualului Model Național de Transport (MNT), conform datelor socioeconomice, sondajelor, chestionarelor de trafic și măsurătorilor contorilor de trafic efectuate pe teren, ARF a inițiat proiectul „Îmbunătățirea mersului de tren prin introducerea trenurilor de mers cadențat în jurul orașelor mari din România”, ce va fi finanțat din fonduri europene nerambursabile.

Pe baza noului MNT, actualizat până la data de 31 decembrie 2026, ARF va redefini obligația de serviciu public (OSP) de transport feroviar de călători pentru perioada decembrie 2027 – decembrie 2042 și va reanaliza, în vederea actualizării, contractele de servicii publice încheiate cu operatorii de transport feroviar public de călători.

Promovări fără respectarea prevederilor legale

Alte aspecte constatate de către Curtea de Conturi în timpul misiunii de audit la ARF:

  • Nerespectarea prevederilor legale la emiterea unor decizii de promovări temporare/delegări de atribuții pe funcții de conducere la ARF, fără precizarea duratei și informarea prealabilă a funcționarilor publici cu privire la atribuțiile funcției de conducere.
  • Nerespectarea de către ARF a prevederilor legale privind încheierea și derularea contractelor de voluntariat nr. 15/27/21.01.2022 și 15/31/25.01.202223 având ca scop dezvoltarea unor activități în baza expertizei persoanelor care au avut calitatea de voluntar. Cele două contracte, încheiate la data de 21.01.2022, respectiv 25.01.2022, pe termen de 1 an, nu au fost prelungite. Având în vedere că nu au existat implicații de natură financiară, echipa de audit nu a formulat recomandări.

Abateri privind contractele de servicii publice încheiate de ARF

În ceea ce privește contractele aprobate prin HG nr. 1311/2021 privind aprobarea contractelor de servicii publice pentru perioada 1 ianuarie 2022-10 decembrie 2022 în transportul feroviar public de călători, s-au constatat următoarele:

a) lipsa unor demersuri efective referitoare la demararea procedurilor de atribuire competitivă a contractelor de servicii publice;

b) neelaborarea în termenele legale prevăzute de art. 12 alin. (5) din HG nr. 1311/2021 și art. 11 alin. (3) din HG nr. 1453/2022 a metodologiei de monitorizare a veniturilor reale raportate la veniturile estimate ale operatorilor de transport feroviar de călători, cu consecința imposibilității unei juste monitorizări a ajutoarelor de stat acordate sub forma compensațiilor de serviciu public în beneficiul operatorilor, astfel încât să fie eliminat riscul acordării în mod necuvenit a unor compensații de la bugetul de stat.

Citește și Culisele licitației de închiriere a 12 trenuri ARF. Fake cu dedicație sau prostie? Doar procurorii pot afla

În ceea ce privește contractele aprobate prin HG nr. 1453/2022 pentru aprobarea contractelor de servicii publice pentru perioada decembrie 2022-11 decembrie 2032 în transportul feroviar public de călători, stabilirea unor condiţionalităţi pentru Autoritatea pentru Reformă Feroviară, operatorii de transport feroviar şi Compania Naţională de Căi Ferate „C.F.R.” – S.A., în vederea implementării obligaţiilor de serviciu public feroviar din România, precum şi pentru aprobarea metodologiilor de predare în cadrul contractelor de servicii publice cu atribuire directă a materialului rulant feroviar achiziţionat cu fonduri europene, s-au constatat următoarele:

a) neefectuarea unor analize multicriteriale pentru fundamentarea contractelor de servicii publice;

b) eșuarea demersurilor ARF privind atribuirea pe criterii competitive a contractelor de serviciu public pe rutele stabilite în cadrul anexei nr. 7 la HG nr. 1453/2022;

c) încheierea contractelor pe durata maximă de 10 ani, fără o fundamentare temeinică.

Nereguli privind transportul cu metroul

Datoriile au fost diminuate cu suma de 188.691.381 lei, prin:

  • Neîndeplinirea obligației autorității contractante (MTI) de a stabili costurile şi veniturile eligibile pentru serviciul de transport public cu metroul. Valoarea abaterii este în sumă estimată de 188.691.381 lei reprezentând diferență compensație de plată către Metrorex pentru anul 2021, conform raportului auditorului independent, pentru care autoritatea contractantă nu a dispus măsuri în concordanță cu prevederile contractului de servicii publice.

ARF a fost condusă în perioada menționată de Curtea de Conturi de către Ștefan Roșeanu (numit în octombrie 2021, demisionat în decembrie 2024). În prezent postul de președinte al ARF este liber.

IN THE SPOTLIGHT

CEMBRE și AGRISORG: Revoluția Echipamentelor Feroviare Moderne

Performanță, durabilitate și inovație în întreținerea căilor ferate Când vine vorba de eficiență și fiabilitate în construcția și întreținerea căilor ferate, CEMBRE setează noi standarde...

Ultimele Articole