spot_img
vineri, martie 24, 2023
spot_img

ARF, fă-te că muncești. Autoritatea a lansat a patra consultare de piață ca să înțeleagă ce trebuie să ceară la licitația trenurilor cu hidrogen

După ce a avut trei consultări ale pieței anul trecut privind trenurile cu hidrogen, Autoritatea pentru Reformă Feroviară a relansat miercuri o a patra consultare de piață pe aceeași temă, după o dezastruoasă anulare a licitației.

Potrivit unei postări pe pagina sa de socializare, noua consultare a pieței, a patra, este destinată obținerii de elemente suplimentare „necesare actualizării documentației de atribuire pentru achiziția a 12 rame electrice cu hidrogen pentru lung parcurs (H-EMU) destinată transportului feroviar de călători și o cotație pentru mentenanța acestora, inclusiv o cotație pentru serviciile de alimentare cu hidrogen, necesare funcționării acestora”.

Reamintim că anul trecut ARF a avut următoarele consultări ale pieței:

  • 9 martie 2022 – Estimarea unei valori unitare pentru ramele electrice cu hidrogen destinate transportului feroviar de călători (H-EMU), o cotație pentru mentenanța aferentă ramei (euro/km) pentru o perioadă de 15 ani, cu posibilitatea de extindere la 30 ani și o cotație pentru serviciile de alimentare cu hidrogen;
  • 29 martie 2022 – Propuneri valori estimative unitare pentru achiziția de rame electrice cu hidrogen (H-EMU) interregionale și servicii de mentenanță (15 ani);
  • 29 martie 2022 – Propuneri valori estimative unitare pentru achiziția de rame electrice cu hidrogen (H-EMU) regionale și servicii de mentenanță (15 ani).

După ce a anulat licitația, ARF vrea să afle termenele de livrare. Consultare de piață

Potrivit ARF, prin acțiunea de consultare a pieței se dorește obținerea următoarelor informații:

a) termenul de livrare pentru primul tren, respectiv termenul de livrare pentru întrega cantitate, de la semnarea contractului;

b) condițiile de accesibilitate pentru persoanele cu mobilitate redusă;

c) elemente privind amplasarea depoului/depourilor de mentenanță si a stației/stațiilor de alimentare cu hidrogen.

Este de neînțeles cum a putut ARF să organizeze o licitație de sute de milioane de euro fără să aibă tocmai informațiile în cauză, esențiale, precum termene de livrare sau modalitățile de obținere a hidrogenului necesar funcționării trenului.

Procedura de consultare a pieței se va desfășura online, iar operatorii economici interesați pot transmite răspunsurile/propunerile justificate, precum și orice recomandări, opinii și sugestii până la data de 20.02.2023.

Ulterior procesului de consultare, ARF va relansa, cu maximă celeritate, procedura de achiziție a ramelor electrice cu hidrogen, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, pretinde ARF.

Citește și ARF acuzată de incompetență de către un fost secretar de stat. Ministerul lui Grindeanu ratează ținta PNRR

Ultimele Articole