miercuri, noiembrie 29, 2023
spot_img

ARF, aplicația integrată de bilete care este „mumă pentru unii operatori, ciumă pentru alții”

ARF se laudă că a introdus un al treilea operator feroviar în sistemul integrat de vânzare a biletelor. Acest sistem însă avantajează pe față operatorul de stat CFR Călători, excluzând trenuri ale operatorilor privați. Aplicația integrată de bilete este „mumă pentru unii operatori, ciumă pentru alții”.

Mai întâi informația oficială după cum a fost prezentată aceasta marți de către Autoritatea pentru Reformă Feroviară. „Sistemul de vânzare integrat de bilete tren al ARF funcționează începând de astăzi (marți – n.red.) și cu trenurile Astra Trans Carpatic SRL. Astfel, se pot cumpăra prin aceeași interfață (bilete.infofer.ro) legitimațiile de călătorie pentru rutele care au în deservire trenurile de CFR Călători, Transferoviar Călători și Astra Trans Carpatic”, a comunicat marți Autoritatea pentru Reformă Feroviară.

Aplicația integrată de bilete este ciumă pentru unii operatori

Anunțul vine la câteva luni după ce au fost introduși în sistemul integrat de vânzare a biletelor (sistem ce permite cumpărarea unui singur bilet, dintr-un singur punct pentru o rută deservită în comun de mai mulți operatori) primii doi operatori de transport feroviar de călători, şi anume CFR Călători și Transferoviar.

Trenurile celorlalți trei operatori vor fi disponibile în perioada următoare, în condițiile finalizării progamării interfețelor dintre sistemul Informaticii Feroviare cu cele proprietare ale operatorilor, spune ARF.

„Printre avantajele sistemului Ghișeu Unic – Vânzare Online, amintim: vânzarea biletelor online pentru trenurile tuturor OTF-C, integrarea și interconectarea sistemelor informatice ale OTF-C existente, funcționarea în paralel cu actualele sisteme de vânzare online ale OTF-C” spune ARF.

Avantajele, de fapt dezavantaje pentru operatorii privați

Avantaje care însă nu sunt în mod cert ale tuturor operatorilor. O testare a modului în care au fost integrate în aplicație trenurile Astra Trans Carpatic (ATC) arată că acestea sunt dezavantajate în fața celor ale operatorului de stat CFR Călători. Astfel, unei persoane care vrea să plece seara din Arad pentru a ajunge la Piatra Olt sistemul bilete.infofer.ro îi prezintă ca singură opțiune un tren CFR Călători cu plecare la 20.36 din Arad și sosire la Craiova la 04:36 și un alt tren al aceluiași operator cu plecare din Craiova la 05.18 și sosire la 06.20. Dacă persoana vrea să circule doar de la Arad la Craiova acesteia i se prezintă și trenul Astra Trans Carpatic cu plecare la 20:05 din Arad și sosire la 03:54 la Craiova care deci ar ajunge cu mai mult timp înainte de plecarea legăturii spre Piatra Olt. Luând trenul Astra Trans Carpatic pasagerii ar avea mai mult de stat în gara Craiova (aproximativ jumătate de oră) și poate ar călători mai ieftin și în condiții mai bune decât în cazul trenurilor CFR Călători.

Una dintre posibilele explicații ale unor astfel de situații aberante este absența profesioniștilor de la Autoritatea pentru Reformă Feroviară, spune un reprezentant al unui operator feroviar de transport călători. În rândul celor care au pus la punct sistemul de vânzare al ARF nu se găsește o singură persoană care să fi lucrat pe zona comercială la un operator de transport feroviar de călători. Un singur angajat din ARF provine dintr-un astfel de departament, însă se găsește la Direcția de achiziții publice. Apoi, se pare, aplicația a fost făcută în bună măsură de către CFR Călători, care nu a ezitat astfel să își urmeze interesul. Într-un alt caz – alt exemplu, adică pe legături București – Măneciu (Prahova) sau Arad – Măneciu nu este prezentată nicio alternativă care să includă servicii ale celui de-al treilea operator despre care ARF zice că a fost inclus în sistem. Aceasta deși ATC are curse dinspre Arad spre București și dinspre București spre Ploiești.

Autoritatea pentru Reformă Feroviară a organizat în august o conferință de presă care a marcat „închiderea” proiectului „sistem integrat, bază de date unică și furnizare de informații privind sistemul de ticketing al operatorilor de transport feroviar de călători”. Deși birocratic proiectul este „închis”, o astfel de conferință fiind obligație legală, rămân „deschise” și problematice multe aspecte ale acestui sistem.

Până la ora difuzării articolului, conducerea ARF nu a furnizat niciun punct de vedere.

Ultimele Articole