Doi constănțeni au ajuns în arest pentru 30 de zile pentru furt din locomotive aflate în Depoul CF Palas. Cei doi sunt acuzați de furt calificat.
Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța a propus miercuri, 15 martie 2023, judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Constanța luarea măsurii arestului preventiv, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 15.03.2023, până la data de 13.04.2023, inclusiv a inculpaţilor B.A.V. şi L.I.D., cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat, prev. de art. 228-229 alin. 1 lit. b şi d şi alin. 3 lit. f Cod penal, cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal (două acte materiale).
Potrivit comunicatului Parchetului, în perioada 20-23.02.2023, pe timp de noapte, inculpaţii B.A.V. şi L.I.D., după ce au forţat uşile de acces şi au rupt sigiliile CFR a trei locomotive aflate în depoul CF Palas, au pătruns în interiorul lor şi apoi au urcat pe ele, după care au secţionat de la două dintre acestea mai multe fire şi cabluri electrice, pe care şi le-au însuşit.
Ulterior, în noaptea de 05/06.03.2023, cei doi inculpaţi au pătruns în alte două locomotive aflate în acelaşi depou, prin forțarea gurilor de ventilaţie şi a uşilor de acces, au urcat pe ele, iar apoi au sustras cablurile de alimentare ale acestora.
Judecătorul a decis arest preventiv pentru cei doi acuzați de furt din locomotive
În comunicat se precizează că valoarea prejudiciului a fost aproximată la suma de 1.000.000 de lei pentru fiecare locomotivă afectată, sumă ce pare cam mare la prima vedere, așa că ar putea fi vorba de o greșeală de dactilografiere.
Miercuri, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Constanța a admis propunerea procurorului de caz, dispunând luarea măsurii arestului preventiv, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 15.03.2023 până la data de 13.04.2023 inclusiv, a inculpaţilor B.A.V. şi L.I.D.
„Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale, reținerea și arestarea preventivă reprezintă etape și măsuri din cursul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual adecvat de administrare a probatorului, activități care nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul constituțional al prezumției de nevinovăție”, se mai arată în comunicatul citat.