spot_img
luni, ianuarie 30, 2023
spot_img

O firmă cu atestatul anulat va tăia arborii din zona de siguranță CFR în următorii patru ani

Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA a desemnat firma Anasiarom Forest SRL pentru a tăia arborii din zona de siguranță CFR în următorii patru ani.

Administratorul infrastructurii feroviare a anunțat marți dimineață pe pagina sa de Facebook că firma respectivă este câştigătoarea procedurii de licitaţie publică pentru acordul cadru privind Tăieri de arbori periculoși din zona de siguranță a căii ferate.

Criteriul aplicat a fost cel mai bun raport calitate-preț, iar oferta financiară a SC Anasiarom FOREST SRL a fost:

  • 1.666.848,18 Lei, fără TVA – LOT 1;
  • 579.875,76 Lei, fără TVA – LOT 2;
  • 4.864.951,30 Lei, fără TVA – LOT 3;
  • 768.959,90 Lei, fără TVA – LOT 4;
  • 11.495.508,56 Lei fără TVA – LOT 5;
  • 2.763.565,96 Lei, fără TVA – LOT 6;
  • 365.619,36 Lei, fără TVA – LOT 7;
  • 239.202,96 Lei, fără TVA – LOT 8.

Sursa de finanțare este asigurată din fonduri de la Bugetul de Stat. Valoarea totală estimată a achiziției pentru toate cele opt loturi este de 37.289.600 de lei fără TVA, echivalentul a aproximativ 7,5 milioane de euro. Durata fiecărui acord cadru este de 4 ani – Contracte subsecvente: anual.

Arborii din zona de siguranță CFR, probleme pentru siguranța circulației

Circulația feroviară se confruntă în dese cazuri cu perturbări ale traficului din cauza căderilor de arbori (provocate de furtuni, căderi de zăpadă, chiciură, vânturi puternice), prin ocuparea gabaritului de liberă trecere sau chiar căderi de arbori peste trenuri în circulație, cu afectarea liniei de contact și a celorlalte elemente ale infrastructurii feroviare (linii, echipamente electrice). Pe lângă aceasta, intervențiile pentru remedierea deranjamentelor produc întârzieri majore în circulația trenurilor de călători. În prezent, pe liniile CF, în zona de siguranţă a căii ferate au fost identificați arbori potențial periculoși pentru siguranța circulației feroviare, care trebuie tăiați. Pe raza Sucursalelor Regionale CF 1-8, nu există personal autorizat pentru lucrări silvice/lucru la înălțime, astfel încât situația nu poate fi remediată cu personal.

În consecință, pentru realizarea volumului mare de servicii de tăiere a arborilor identificați ca potențial periculosi din zona de siguranţă a căii ferate, s-a impus achiziţia unor servicii specifice, cu firme autorizate. Achiziţionarea acestor servicii va contribui la reducerea disfunctionalităților în circulația trenurilor (întârzieri, pagube etc) în situațiile înregistrării de fenomene meteo nefavorabile, iar riscul căderii de arbori peste trenurile de călători/marfă aflate în circulație va fi eliminat, susține CFR SA.

Anasiarom Forest SRL are atestatul anulat până la finele lunii iulie 2023

Anasiarom Forest SRL este o firmă specializată înregistrată în județul Timiș. Nu se știe însă cum își va onora ea contractul cu CFR SA, din moment ce pe site-ul Asociației Forestierilor din România ea apare ca având atestatul anulat (la pagina 3 a documentului atașat).

Anularea atestatului a intrat în vigoare la data de 23 iulie 2020 și este în vigoare până la data de 23 iulie 2023.

Ultimele Articole