Guvernul s-a grăbit atunci când a eliminat, de la 1 august, facilitățile pentru constructori, iar acest lucru va avea ca principală consecință migrarea spre țările din vestul Europei a celor mai buni specialiști. Semnalul de alarmă a fost tras joi, în cadrul unei conferințe de presă, de conducerea Asociaţiei Române a Antreprenorilor din Construcţii (ARACO).
„Suntem în cursul unei furtuni economice de o violenţă pe care încă nu o resimţim integral, potenţialul social catastrofal se va vedea începând cu iarna aceasta şi predictibilitatea este destul de discutabilă pentru modul în care vor fi finanţate proiectele. O bună parte din cheltuieli se va duce spre a ajuta oamenii să-şi plătească facturile la energie sau pentru a acoperi preţurile la alimente. Asta înseamnă că resursele pentru investiţii vor fi afectate, iar pentru construcţii înseamnă impredictibilitate şi vor fi eforturi mari să ne adaptăm la o altă realitate”, a spus Laurenţiu Plosceanu, preşedintele ARACO.
Se pregătește marea migrație spre vestul Europei
Pentru constructori, principalele probleme sunt legate de lipsa forţei de muncă la nivel calificat, refuzul unor autorităţi de a accepta scrisorile de garanţie emise de IFN, precum şi modificarea peste noapte a Codului fiscal, odată cu eliminarea unor facilităţi pentru acest sector. „Senzaţia noastră este că nu se înţelege acest fenomen. O firmă de construcţii nu se face într-o lună, oamenii nu se iau de la supermarket”, a mai arătat Plosceanu.
Vicepreședintele ARACO Ioan Așchilean a avertizat că, cel puțin în ceea ce privește nord-vestul României, se preconizează o migrație masivă spre vestul Europei a inginerilor și a managerilor de proiect. „Vom pierde cei mai buni specialiști prin limitarea facilităților la salariile sub 10.000 de lei. Proiectele nu se fac doar cu muncitori, ci și cu ingineri și cu manageri de proiect”, a spus el.
Facilitățile pentru constructori ar fi trebuit eliminate în 2025, nu acum
Laurențiu Plosceanu a ținut să sublinieze faptul că în discțiile inițiale cu oficialii de la Bruxelles termenul pentru eliminarea facilităților era 2025, și nu vara lui 2022: „Guvernul s-a grăbit. S-a luat măsura în iulie și se aplică în august”. Vicepreședintele Valentin Stoica a completat, arătând că migrația specialiștilor către vest va continua, pentru că „nu doar România are PNRR”.
„Pentru a crește un șef de șantier sau un inginer, durează destul de mult. Pierdem acești oameni calificați prin măsurile care s-au luat. Acum, avem o problemă foarte mare pe salarii, se cer creșteri de peste 20%, altfel oamenii pleacă în vest”, a întărit Ioan Silviu Doboși, președintele Asociației Inginerilor de Instalații, prezent la conferința de presă a ARACO.
În condițiile deficitului de forță de muncă autohtonă, Laurențiu Plosceanu a arătat că este necesară îmbunătăţirea şi flexibiliarea legislaţiei şi a procedurilor de aducere a muncitorilor din statele care nu aparţin Uniunii Europene.
Documentele constatatoare au format o piață pentru firmele de avocatură
Modul cum se acordă documentele constatatoare (cunoscute și sub numele de certificate constatatoare negative) nu a făcut decât să formeze o piață mare pentru firmele de avocatură, a spus, în altă ordine de idei, vicepreședintele Valentin Stoica.
El a explicat că totul pornește de la formularea ambiguă a legii, unde scrie că autoritatea contractantă ”poate să” acorde aceste documente. „Au luat toate companiile la rând, fără să cerceteze de ce au întârziat acele proiecte. În felul ăsta putem să închidem toată piața. Sunt telefoane pe firul scurt: <Nu mai contesta, că am instrumentul ăla, certificatul constatator>. Unii se vor duce în justiție și vor câștiga. Cine răspunde dacă justiția întoarce un astfel de certificat prin care o firmă a fost exclusă de la cinci licitații?”, s-a întrebat retoric Stoica.