Arabia Saudita cauta investitori privati pentru proiectele de metrou

Riyadh-station_Olaya-interiorPentru noile proiecte de metrou ce vor fi dezvoltate în patru orașe, Mecca, Jeddah, Damamm și Medina,  Arabia Saudită intenționează să stabilească parteneriate public private, atât pentru construirea cât și pentru operarea rețelelor de metrou. Anunțul a fost făcut de către președintele Companiei Saudite de Cale Ferată (Saudi Railways Organisation), Rumaih Mohammed Al-Rumaih.

Acesta a declarat că negocierile pentru metroul din Mecca se află în plin proces de desfășurare. „Negociem probabil stabilirea unui PPP, la fel vom face și pentru Jeddah, Damamm și Medina”, a punctat Al-Rumaih.

Mai mult, președintele Companiei Saudite de Cale Ferată a confirmat faptul că linia ferată de mare viteză, Haramain, în valoare de 14 miliarde USD, va fi finalizată anul acesta urmând să fie dată în folosință în 2018.

”Metroul din Riyadh, singurul sistem de transport de acest fel care se construiește în prezent în Arabia Saudită, este finalizat în proporție de 48% urmând să fie gata complet peste doi ani”, a adăugat Al-Rumaih.

Reamintim că la 7 martie, Alstom a livrat Autorității de Dezvoltare Arriyadh (ADA) primul din cele 69 de metrouri ce vor circula în capitala Riyadh pe liniile 4, 5 și 6.

Președintele Căilor Ferate Saudite a precizat faptul că un contract de tip PPP ar putea fi utilizat și pentru proiectul Landbridge, ce va face legătura între Jeddah și Riyadh.

Stabilirea de parteneriate public private în Arabia Saudită precum și în alte state membre ale Consiliului din Golful Persic vine pe fondul dificultăților economice cu care aceste țări se confruntă din cauza prețului scăzut al petrolului. Parteneriatele public private permit guvernelor să implementeze proiecte de infrastructură fără să suporte povara costului întreg per proiect.