spot_img
marți, iulie 5, 2022
spot_img

Aproape 20.000 de pachete de țigarete moldovenești „Ritm”, descoperite în ventilația unui tren internațional

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Iași Feroviar, împreună cu lucrătorii vamali, au descoperit 19.800 de ţigarete, ascunse în tubulatura de aerisire a vagonului unui tren internaţional, ce urma să intre în România din Republica Moldova.

În data de 23.09.2019, în jurul orei 21.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Iași Feroviar, pe sensul de intrare în România, s-au prezentat, pentru efectuarea formalităţilor necesare trecerii frontierei de stat, călătorind ca însoțitor al vagonului nr. 1 din trenul accelerat 401, care circula pe relaţia Chişinău – Iaşi – București, cetățeanul român B.S., în vârstă de 38 de ani, potrivit Poliției de Frontieră.

În baza unor informaţii deţinute, poliţiştii de frontieră au solicitat lucrătorilor vamali efectuarea unui control asupra vagoanelor trenului, în urma căruia au fost descoperite ascunse și nedeclarate, în tubulatura de aerisire a vagonului numărul 1, 19.800 de țigarete (990 de pachete), de proveniență Republica Moldova.

Conform prevederilor legale, a fost luată măsura ridicării ţigaretelor în valoare totală de 13.983 de lei, în vederea confiscării și sancționarea contravenţională a persoanei cu amendă în valoare de 10.000 de lei.

Câte țigarete de contrabandă sunt în România

Piața neagră a țigaretelor a scăzut în iulie la 13,7% din totalul consumului, cu 1,2 puncte procentuale mai puțin față de mai și cu 3,6 puncte procentuale comparativ cu ianuarie 2019, iar un nivel al contrabandei de sub 14% nu s-a mai înregistrat de șase ani, arată un studiu Novel Research. „Regiunea nord-est rămâne și în iulie cea mai afectată de comerțul ilegal, cu toate că s-a redus cu 1,2 p.p. până la 29,5%. Piața neagră se menține la niveluri ridicate și în sud-vest (22,3%) și vest (21,8%). Din punct de vedere al provenienței, „cheap whites” (țigarete no-name, produse legal sau ilegal și destinate pieței negre), care reprezintă 61,9% din totalul țigaretelor ilegale, continuă să fie principala sursă. Spre deosebire de luna mai, când această categorie  a atins cel mai mare procent din ultimii zece ani, în iulie ponderea e în ușoară scădere. Nivelul produselor din tutun provenite ilegal din Moldova (12,7%), Ucraina (11,5%) și Serbia (2%) rămâne relativ constant”, a declarat Marian Marcu, director general Novel Research, scria în vara acestui an News.ro.

Ultimele Articole