Asociația Pro Infrastructura susține că în acest an ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, s-ar putea lăuda cu un salt tehnologic în domeniul feroviar, și anume trenurile cu ETCS pe Sighișoara-Simeria.
Reprezentanți ai asociației au discutat săptămâna trecută cu responsabili ai CFR SA despre stadiul proiectelor de infrastructură feroviară, se arată în postarea de pe pagina de Facebook a API. Aici se critică dezinteresul de decenii al politicului față de domeniul feroviar și se atrage atenția asupra faptului că, deși se discută mult despre investiții, și 2025 va fi un an prost la capitolul mentenanță curentă, tot cu un buget extrem de subdimensionat.
”Pe lângă o atenție sporită asupra domeniului feroviar și alocarea de fonduri suficiente, mai cerem ceva deja veteranului ministru Grindeanu: să coordoneze CFR SA, ARF și CFR Călători ca să opereze din 2025 trenurile cu ETCS pe Sighișoara-Simeria. Recepția este iminentă și vin rame noi dotate cu ETCS. Vor fi două-trei perechi pe zi, deci am putea marca un mare salt tehnologic. Un moment istoric pe care Grindeanu ar putea să și-l treacă în palmares, dacă îi pasă”, se menționează în postare.
Într-adevăr, așa cum am scris recent, proiectul ”Instalații, semnalizare, ERTMS, GSM-R, centralizare electronică, secțiunea Sighișoara-Coșlariu”, derulat de Asocierea Alstom Transport SA – Alcatel Lucent Romania SRL – SC PAS 97 Impex SRL, este la un stadiu fizic de 99,30%. Practic, mai trebuie câteva semnături pentru a se face recepția, lucrările fiind gata. La fel și în cazul proiectului ”Lot instalații semnalizare, ERTMS, GSM-R, centralizare electronică și Centrul de Control Operațional Simeria, secțiunea Simeria – Coșlariu”. În total, vor fi 166,86 km.
Se caută finanțare pentru Brașov-Sighișoara
”Marile modernizări. Așa cum anticipam, CFR ne-a confirmat că alocarea CEF pe cel mai complex șantier feroviar curent, Brașov-Sighișoara, s-a încheiat la final de 2024. Momentan se lucrează la documentația de decont, astfel că în martie CFR va ști câți bani a reușit să atragă din CEF și câte milioane de euro a pierdut. Se fac demersurile birocratice să se treacă obiectivul pe Programul Transport începând cu 2025. Până atunci, cashflow-ul este asigurat de la bugetul de stat”, mai spun cei de la API.
Potrivit ultimei monitorizări a CNCF CFR SA, stadiul fizic este de 41,56% pe Subsecţiunea 1. Braşov-Apaţa, Subsecțiunea 3. Caţa-Sighişoara și de 45,05% pe Subsecțiunea 2. Apața-Cața. Asociația Pro Infrastructura susține că în cazul Brașov-Sighișoara mare parte din întârziere a fost cauzată de proiectul tehnic extrem de slab predat antreprenorului.
Reprezentanții asociației spun că pe Cluj-Oradea și Arad-Timișoara-Caransebeș ar trebui să vedem în curând motoarele turate pe toate loturile. Cum constructorii au avut o perioadă de proiectare, cele mai multe probleme au fost prinse incipient.
”În 2024 am văzut unele loturi cu o mobilizare foarte bună și progres semnificativ față de cum eram obișnuiți. Sperăm că în 2025 vom avea rezultate bune și pe restul tronsoanelor, ultimele blocaje din etapa de proiectare fiind pe final de rezolvare în următoarele 3-4 luni (Poieni-Aleșd, Arad-Timișoara și Lugoj-Caransebeș). Chiar dacă între Poieni și Cluj ne așteptăm să se reia circulația în prima parte a anului 2026, inițial cu tracțiune diesel, pe restul loturilor doar cu mult optimism putem visa la trafic pe toate firele la sfârșit de 2026. Unele au fost semnate mult mai târziu (Caransebeș-Lugoj), altele prezintă lucrări sub trafic care necesită o abordare secvențială. Deci riscul să se piardă (din) finanțarea PNRR este foarte mare”, se mai arată în postare.
În ceea ce privește Magistrala 500, se precizează faptul că se vor ataca zonele cele mai critice: Ploiești Triaj-Focșani și Roman-Iași-Ungheni, inclusiv podul feroviar peste Prut. ”Nu vom avea parte de modernizare completă, ci o fază I asemănătoare cu reînnoirea de pe București-Pitești. Astfel, se va putea circula din nou cu viteza constructivă a liniei, maximum 120 km/h. Într-o fază ulterioară II se va implementa geometria pentru 200 km/h. În plus, porțiunea dintre Iași și Ungheni va fi electrificată tot în prima etapă”, se menționează în finalul postării.