duminică, decembrie 3, 2023
spot_img

EXCLUSIV Metrorex pregătește licitația pentru înlocuirea a 141 de aparate de taxare la metrou

Metrorex are în pregătire documentele necesare pentru a se trece la înlocuirea a 141 de aparate de taxare la metrou, au declarat pentru Club Feroviar oficialii societății.

Adrian Bărbulescu

aparate de taxare la metrou
Aparate vechi de control acces la stația Basarab

În stațiile de metrou Nicolae Grigorescu 2, 1 Decembrie 1918, Nicolae Teclu, Anghel Saligny, Gara de Nord 2, Basarab 2, Grivița, 1 Mai, Jiului, Parc Bazilescu funcționează 141 de aparate cu un alt tip de sistem de taxare decât cele cu care ne-am obișnuit în ultimii doi ani pe magistralele 1, 2 și 3.

Metrorex a modernizat sistemul de control-acces pe Magistralele 1, 2, 3 și Tronsonul de Legătură pentru 41 de stații de metrou: 20 de stații pe Magistrala 1, 14 stații pe  stații  Magistrala 2 și șapte stații pe Magistrala 3. Înlocuirea acestor aparate de taxare la metrou în cele 41 de stații s-a făcut în cadrul obiectivului de investiții ”Modernizarea instalațiilor pe Magistralele 1, 2, 3 și TL de metrou” prin accesare de fonduri europene nerambursabile.

Valoarea totală a proiectului s-a ridicat la 181,781 milioane de lei (peste 40 milioane de euro), din care 108,48 milioane de lei (circa 25 milioane de euro) a fost finanţarea nerambursabilă acordată din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, valoare echivalentă cu 71,67% din valoarea totală eligibilă aprobată. În cadrul proiectului au fost achiziţionate și 139 de automate moderne de vândut cartele, care sunt prevăzute să dea rest şi să funcţioneze inclusiv cu POS.

Contractul de execuție a lucrărilor a fost semnat cu ofertantul declarat câștigător, respectiv asocierea de firme TIAB – UTI Grup – Logic IT Consult, subcontractanții asocierii fiind Somet și Prodata Mobility Systems NV Belgia. Chiar dacă cea mai mare parte a lucrărilor s-a desfășurat în week-end și în lunile de vară, nemulțumirile călătorilor nu au lipsit, mai ales ale corporatiștilor din Pipera. Însă, după cinci luni de la începerea execuției, pe 19 septembrie 2017, lucrările au fost finalizate și lucrurile au revenit la normal.

Urmează alte aparate de taxare la metrou ce trebuie înlocuite

Dar de ce nu au fost înlocuite, în umră cu doi ani, și aceste 141 de aparate de control acces din generația veche, model 1995?

”Celelalte 141 de aparate de taxare, din stațiile enumerate mai sus, nu au făcut obiectul modernizării deoarece fac parte din alt obiectiv de investiții și anume – <Racorduri la rețeaua de metrou Tronson 2>. Metrorex are în pregătire documentele necesare modernizării sistemului de acces și pentru celelalte aparate de taxare”, se arată în răspunsul conducerii Metrorex la solicitarea formulată de Club Feroviar.

Așadar, companiile de profil trebuie să se pregătească pentru această nouă oportunitate – modernizarea sistemului de control acces în restul stațiilor de metrou din București.

Ultimele Articole