spot_img
joi, decembrie 8, 2022
spot_img

Anna-Maria Dudaș: CENAFER începe din toamnă cursuri pentru persoane fizice

Anii trecuți nu s-au putut califica persoane fizice din cauza cererii mari venite din partea operatorilor. Anul acesta situația se va schimba, spune Anna-Maria Dudaș, director general CENAFER, în cadrul unui eveniment organizat de Carieră Feroviară în România (CFiR).

Una dintre observațiile făcute de directorul general CENAFER e că „cererea si oferta sunt foarte diversificate”. O dovadă a celor spuse de Dudaș e faptul că anul acesta există o cerere mare față de cursurile de acar, în timp ce anul trecut s-au școlit mai mulți mecanici de locomotivă.

CENAFER dorește să treacă în toamna acestui an și la școlarizarea persoanelor fizice. „Mulți ne întreabă când vom trece la școlarizarea persoanelor fizice? Probabil în acest an. Anul trecut nu am putut califica deloc persoane fizice, fiind cerere mare a operatorilor de stat și privați, având în vedere că Statutul Personalului Feroviar va face ca mulți să plece la pensie. Atunci solicitarea operatorilor a fost mult mai mare anul trecut și anul acesta, dar urmează ca din toamnă probabil să pregătim cursurile și pentru persoane fizice”, a spus ea.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CENAFER lucrează acum la modalitatea de selectare a candidaților și va lucra la proceduri pentru a asigura transparență, echitate a selecției, alegerea unor persoane de calitate „care chiar vor sa rămână în calea ferată”.

Una dintre probleme e școlarizarea unor persoane care ulterior nu se regăsesc în piață. Unii pleacă din țară cu certificatele luate de la noi, spune ea.

Anna-Maria Dudaș mai promite un site nou al CENAFER care să fie „mult mai transparent si usor de accesat”.

În ceea ce privește unele cursuri, precum cele de control acces metrou, acestea sunt organizate la cererea operatorilor economici. „Doar ei au nevoie de așa ceva, însă lumea ne întreabă de ce nu facem”. Apropiata intrare în vigoare a legii Statului Personalului Feroviar pune presiune pe cursuri. „Anul acesta avem 2.245 persoane care participă la cursurile noastre de calificare, număr mult mai mare decât în anii precedenti, având în vedere că s-a pus problema Statutului feroviar”, spune ea.Pandemia a obligat CENAFER să se digitalizeze. „La finele lui 2020 aveam o singură platformă pe care puteam derula cursurile, asa ca am demarat o mini digitalizare și am luat 24 de licențe de programe informatice”, afirmă ea, adăugând că în viitor CENAFER va angaja instructori pentru a face față mai bine cerințelor. Anul acesta au existat 1520 persoane, însă în cazul anumitor meserii, cursurile au început în 2021.

În perioada 2018-2022 au fost calificate 4.883 persoane la mișcare-comercial, din care 2.254 impiegați de miscare, 526 sefi de tren, 347 de casieri metrou, 340 de controlori acces metrou, 483 la acar, 274 operatori circulație. Pe ramura de tracțiune mecanic de locomotivă 3.282 din totalul de 3.564 și 230 mecanic pentru MMGC, MMGSC, MDP. Au fost calificate 183 de persoane la revizori tehnici vagoane.


Amedeo Neculcea: GFR angajează de mâine 100 de mecanici

În intervenția avută, Amedeo Neculcea, director general adjunct GFR a mulțumit CENAFER „pentru sprijinul acordat la procesul de calificare formare. La GFR am format peste 300 mecanici, peste 50 de sefi de tren din aceasa colaborare”, spune el. „În continuare, noi avem în derulare școli de mecanici și dorim să angajăm și mecanici, șefi de tren, ingineri, gata formați”. Amedeo Neculcea spune că de mâine GFR ar dori să angajeze 100 de mecanici, 50 de șefi de tren și 15 ingineri absolvenți de Transporturi, nu neaparat cu experiență. „Există un fenomen de îmbătrânire a angajaților și eu cred ca în următorii 5-10 ani trebuie sa fie intensă activitatea, e o șansă de câștigat bani pentru CENAFER”, spune el. GFR vrea să facă un modul comercial pentru șefi de manevră, cam 21 de persoane, din care să se formeze ulterior șefii de tren.

Discuțiile au reliefat și faptul că Metrorex culege din piață mecanici gata pregățiți fără a avea propriile solicitări către CENAFER.

Despre eveniment

CFiR, singura platformă de resurse umane care se ocupă strict de domeniul feroviar şi cel al transportului urban pe şină, organizează în perioada 10-12 mai 2022, între orele 09-16, în mediul online prin platforma Zoom, ediția de primăvară a Târgului de Carieră Feroviară în România.

Târgul de Carieră Feroviară în România reprezintă pentru persoanele interesate șansa de a-şi începe sau consolida o carieră în acest domeniu, de a intra în contact direct cu angajatorii.

Prima zi a evenimentului, 10 mai, este rezervată prezentărilor de companii și a ofertelor cu care acestea se vor prezenta la târg, iar în următoareledouă zile, 11-12 mai, candidații vor avea ocazia de a se afla față în față cu angajatorii, online, prin intermediul platformei Zoom. Candidații au astfel posibilitatea de a susține interviul pentru care s-au programat în prealabil din orice loc s-ar afla (din România sau chiar și străinătate) și de pe orice dispozitiv cu conexiune la internet, dotat cu cameră, microfon și boxe/căști.

Ultimele Articole