Ankara a inaugurat reteaua feroviara suburbana, un proiect de circa 300 mil dolari

Capitala Turciei a inaugurat, la 12 aprilie, reteaua feroviara suburbana, retea ce in ultimii ani s-a aflat intr-un amplu proces de modernizare. Prezent la inaugurarea oficiala, Presedintele turc Recep Tayyip Erdoğan a remarcat efortul depus de catre Ankara in ultimii 15 ani in vederea modernizarii transportului urban si suburban pe sina.

Reteaua, denumita Bașkentray va putea fi utilizata gratuit pana pe 24 aprilie. Linia modernizata este in lungime de 36 de kilometri si va opera pe un numar de 15 linii de cale ferata, cu 23 de statii intre suburbia Kayaș, centrul orasului, apoi suburbia Sincan, situata in vestul capitalei Turciei.

Prin marirea numarului de linii la 15, proiectul Bașkentray este extrem de important deoarece in acest mod liniile suburbane, cele de mare viteza, precum si cele conventionale si liniile destinate traficului feroviar de marfa pot circula acum in mod separat.

Prim-ministrul turc, Binali Yıldırım, prezent si el la inaugurare a precizat faptul ca proiectul s-a ridicat la un cost de 1,22 miliarde lire turcesti (293 milioane dolari).

Reteaua suburbana Bașkentray va putea asigura transportul a peste 500,000 de pasageri zilnic. Lucrarile de modernizare, derulate inca din 2016, au fost ample si au presupus conectarea retelei feroviare suburbane cu reteaua light rail din Ankara, dar si cu trei statii ale principalului hub comercial (Kizilay): Yenișehir, Kurtuluș si Maltepe.