Angajații Ministerului Transporturilor sunt luni în grevă japoneză, nemulțumiți de nivelul salariilor lor, dar și de anumite drepturi sociale neprimite.
Potrivit unei adrese direcționate către conducerea Ministerului Transporturilor angajații se află între orele 9.30 și 11.30 în grevă japoneză „pentru nerespectarea legii și pentru asigurarea predictibilității creșterii veniturilor fiecărui angajat , o ierarhie corectă și echitabilă a angajaților”.
Protestul este reprezentativ pentru peste 300 de angajați ai Ministerului reprezentând aproximativ 60% din total. Există două sindicate în această instituție. Reprezentanți ai mișcării de protest spun că aceasta nu este o acțiune pe linie sindicală și care se va înteți dacă revendicările nu sunt îndeplinite.
Ce doresc angajații în grevă japoneză
– acordarea unei majorări de 15% a salariului de bază pentru complexitatea muncii;
– punerea în executare a unor hotărâri judecătorești definitive și stabililirea salariului de bază pentru toți angajații ministerului cu respectarea ierarhiei pe orizontală și verticală prin raportare la salariul maxim aflat în plată în instituție.
Surse din cadrul ministerului consultate de Club Feroviar au explicat că nemulțumirea angajaților provine din faptul că, spre exemplu, un consilier încadrat la un anumit grad nu are atât o sumă fixă corespunzătoare maximului din grila de încadrarea, cât una care este stabilită arbitrar de compartimentul de Resurse Umane și care se încadrează între minimul și maximul din grilă corespunzător poziției sale. Unii angajați nemulțumiți au dat în judecată Ministerul și au obținut decizii de încadrarea la maxim. Altora mai puțin norocoși li s-au respins cererile în instanțe pe aceeași temă. Mai mult, în cazul altor ministere salariile la aceleași funcții sunt mult mai mari, căci acolo încadrările s-au făcut la limita superioară. Variabilitatea salariilor în minister poate face ca un director încadrat la media intervalului său de salarizare să câștige mai puțini bani decât un consilier încadrat la maximum.
- calcularea sporului pentru condiţii vătămătoare în cuantum de 15%, prin raportare la salariul aflat în plată, calcularea aşa cum este prevăzut în ordinele de numire în funcţie;
- aducerea MTI pe aceeași linie cu ministerele MMAP și MDR, ca ministere care desfășoară activități suport pentru sistemul de management și control al utilizării fondurilor externe europene, având în vedere că, în prezent, MTI este atât organism intermediar, cât și autoritate de management, respectiv coordonator de reformă și investiții în cadrul PNRR la nivel național, în domeniul transporturilor;
- calcularea indemnizaţiei de hrană prin raportare la salariul minim brut pe ţară actual;
- deblocarea posturilor;
- creșterea valorii unui voucher de vacanță la 3.000 de lei, echivalentul unui salariu minim brut pe economie.
Nivelul foarte scăzut al salariilor din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, comparativ cu salariile altor ministere/instituții publice, a condus la migrarea personalului de specialitate, format, cu experiență în domeniu, spre instituțiile cu un nivel de salarizare superior și la un disconfort psihic major al celor rămași.
Conform regulilor elementare de management al resurselor umane nu se poate obține performanță cu un personal subdimensionat și profund nemulțumit pecuniar.
De asemenea, nivelul foarte redus de salarizare din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii a condus la vacantarea unui număr foarte mare de posturi care nu s-au ocupat din cauza neprezentării la concursurile organizate de minister pentru ocuparea posturilor vacante.
Sentințe nepuse în executare
Totodată, un funcționar public, consilier superior gradația 5 a obținut prin Sentința civilă nr.964/23.03.2020 pronunțată de Tribunalul București un salariul de bază în cuantum de 9.425 lei.
Prin sentințele definitive nr.1379/02.03.2021 și nr.950/15.02.2021, Tribunalul București a reținut în considerente ca salariul maxim în plata pentru funcția de consilier superior gradația 5 pe instituție este de 9.425 lei.
Prin sentința nr.1522/31.05.2023, rămasă definitivă în dosarul 35190/3/2023 pentru 15 funcționari publici din cadrul MTI, instanța a stabilit la fel ca în Sentințele mai sus menționate, că nivelul maxim de salarizare corespunzător funcției de consilier, clasa I, gradul profesional superior, gradația 5, existent în cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, este 9.425 lei.
În prezent, aceste sentințe nu sunt puse în executare, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii nerecunoscând drepturile recunoscute de instanțele judecătorești prin sentințe definitive.