miercuri, februarie 19, 2025
spot_img

Angajații CFR Călători ar putea fi scutiți de Ordonanța trenuleț

Angajații CFR Călători ar putea deveni singurii din sistemul feroviar scutiți de prevederile Ordonanței trenuleț ce interzice majorările salariale, cu excepția salariilor la nivelul celui minim pe economie, și tichetele de masă la venituri de peste 8.000 lei lunar.

Cheia excepției de care s-ar bucura angajații CFR Călători ar putea fi derogări acordate companiilor profitabile, după cum informează Profit.ro.

Companiile de stat care au înregistrat profit, cele din industria de apărare cu profit operațional și companiile de stat listate la bursă vor fi exceptate de la restricțiile bugetare, în privința cheltuieilor salariale și de investiții, au declarat pentru Profit.ro surse guvernamentale.

”Vor fi exceptate companiile de stat care sunt pe profit, cele din indiustria de apărare care au înregistrat profit operațional, pentru că au nevoie să se dezvolte în continuare, și, desigur, companiile listate, care la rândul lor trebui să își mențină performanțele economice”, au precizat sursele citate.

Coaliția urmează să decidă dacă astfel de modificări vor fi promovate prin Parlament sau Guvernul va adopta aceste modificări prin ordonanță de urgență, informează publicația menționată.

De ce doar CFR Călători

Deși angajații Metrorex au fost cei mai vocali zilele acestea, fiind singurii care să facă o grevă chiar și japoneză sau a excesului de zel, beneficiarii excepțiilor acordate la nici o lună și jumătate de la promovarea Ordonanței trenuleț vor fi cei de la CFR Călători.

Este singura companie care ar fi obținut profit deși, sincer să fim profitul CFR Călători este doar o glumă bună.

Practic profitul anunțat recent de Traian Preoteasa nu s-ar datora vreunei performanțe manageriale ale sale ci pur și simlu creșterii subvenției acordate de stat. În doar un an subvenția primită de CFR Călători s-a dublat, de la 1,1 miliarde lei la începutul anului trecut la 2,1 miliarde lei, compensație inclusă în bugetul rectificat la finele anului. O recunoaște chiar managerul Traian Preoteasa. Cum o astfel de dărnicie a statului este greu să fii pe pierdere.

„În ultimii zece ani pierderile CFR Călători au fost de ordinul sutelor de milioane. Ştirea cu care am vrut să încep astăzi este că în 2024 CFR Călători a terminat cu un profit de 15 milioane de lei. Spun profit financiar că am auzit, din diverse ziare, profit operaţional. Eu nu ştiu în doctrina economică ce înseamnă profit operaţional. Profit financiar înseamnă când scazi cheltuielile din venituri, îţi rămâne o sumă pe care plăteşti impozit pe profit. CFR Călători are un profit de 15 milioane de lei, ceea ce nu s-a mai întâmplat în ultimii nouă, zece ani”, a explicat Traian Preoteasa, citat de News.ro. Dar nici compensații grase de peste două miliarde lei „nu s-au întâmplat în ultimii nouă, zece ani”, spunem noi.

„Chiar în ultima zi sau penultima zi a anului, deci 30 sau 31 decembrie, s-a aprobat o ultimă rectificare bugetară, care a dus compensația la un nivel de aproximativ 2,133 miliarde de lei. Este valoarea care acoperă cam 90% din solicitările noastre pentru 2024”, a declarat recent Traian Preoteasa, potrivit Agerpres. (vezi mai jos compensația inițială).

Dacă cele menționate în știrea Profit.ro se vor adeveri celelalte companii, precum CFR SA, Metrorex sau CFR Marfă nu vor fi scutire de aplicarea Ordonanței trenuleț.

IN THE SPOTLIGHT

CEMBRE și AGRISORG: Revoluția Echipamentelor Feroviare Moderne

Performanță, durabilitate și inovație în întreținerea căilor ferate Când vine vorba de eficiență și fiabilitate în construcția și întreținerea căilor ferate, CEMBRE setează noi standarde...

Ultimele Articole