În perioada următoare vor avea loc noi angajări la CFR Călători și CFR SA, fiind vizate posturi cum ar fi mecanici de locomotivă, șefi de tură și acari.
De la ultima noastră știre pe această temă, pe site-ul operatorului feroviar de stat și pe cel al administratorului infrastructurii au mai fost postate câteva anunțuri vizând concursuri de angajare. În schimb, Metrorex nu a mai publicat niciun anunț.
Citește pe site-ul Carieră Feroviară în România care sunt posturile scoase la concurs și ce cerințe sunt pentru înscriere.
Angajări la CFR Călători, cu rația
Angajările la CFR Călători, care fuseseră anulate la începutul anului de conducerea societății, motivând prevederile Ordonanței Trenuleț, au fost reluate într-un final.
Celelalte concursuri de angajare, lansate la finele anului trecut, au fost anulate de conducerea CFR Călători la începutul lunii ianuarie. Și acum, în dreptul lor figurează mențiunea ”Anulat conform O.U.G. 156/30.12.2024”. Neanulate au rămas atunci doar concursurile destinate salariaților proprii, pentru promovare. Chit că și în urma promovării unui angajat acestuia îi crește salariul, deci va crește fondul de salarii la nivel de societate.
În paralel, invocând inițial tot OUG 156/2024, Ordonanța Trenuleț, directorul general al CFR Călători, Traian Preoteasa, a dat dispoziție ca orele suplimentare prestate de angajați să nu mai fie plătite, ci doar compensate cu timp liber. Pentru că acest lucru nu era posibil în condițiile în care numărul mecanicilor de locomotivă este limitat, sucursalele regionale au anulat trenuri pe bandă rulantă (dacă e să-i dăm crezare lui Preoteasa, ele nu au fost ”anulate”, ci doar ”suspendate”), cu riscul deteriorării mobilității cetățenilor și al diminuării compensației. În total, au fost anulate 244 de trenuri din totalul de 1.100, așa cum am scris la vremea respectivă.
Măsurile dispuse de Traian Preoteasa i-au mâniat la culme pe sindicaliștii de la CFR Călători, care au organizat mai multe proteste de stradă.