Un articol scris de Andrei Vuță – Partener HR Design
Chiar și înainte de pandemie, au existat o mulțime de discuții legate de mobilitatea angajaților. De bună voie sau de nevoie, odată cu pandemia au apărut în prim-plan modul hibrid și cel de lucru la distanță (remote).
Pentru mine personal, aceste „noutăți” au fost de fapt „știrile de ieri”, pentru că am început să lucrez de facto în modul hibrid încă de acum 15 ani. Dar nu despre mine vreau să vorbesc acum, ci despre libertatea totală pe care ne-am însușit-o cu toții, în ceea ce privește ce este indicat să facem (și ce nu), atunci când lucrăm hibrid sau remote.
Ce presupune lucrul hibrid sau remote?
✅ Ei bine, primul lucru important pe care trebuie să-l facem (în cazul unei întâlniri online cu un client sau un viitor angajator), este să stăm pe loc.
Pare că asta nu reprezintă mare lucru, dar vă asigur că este mare lucru. Pentru că cea mai neproductivă situație este să ai o conversație cu cineva în timp ce el/ea conduce mașina, merge sau este în mijlocul unei sesiuni de jogging sau yoga.
Deși pare că este vorba de un minim bun simț, totuși, în ultimii ani, am întâlnit multe situații în care cel (sau cea) cu care vorbeam mergea, alerga sau era distras(ă) de apelul meu pentru că uitase complet de întâlnirea convenită de comun acord. Și de fiecare dată, soluția mea a fost să închei politicos apelul și să-l reprogramez pentru altă dată, când cealaltă persoană s-ar afla într-o poziție statică pentru a putea avea loc conversația noastră.
✅ De asemenea, este la fel de important să ne pregătim pentru întâlnirile online și să nu dăm impresia că ne putem ascunde în spatele unei camere închise, pentru că, nu-i așa, „tocmai acum nu îmi merge camera”.
A-i trata pe ceilalți așa cum ne-ar plăcea nouă să fim tratați este un minim necesar de politețe, nu numai în business, ci și în viața socială sau familială de zi cu zi.
Lucrul remote, hibrid, cu prezență fizică – pentru ce să optezi
✅ Un alt aspect important pe care îl întâlnesc din ce în ce mai des este situația în care mulți dintre noi încearcă să împingă limitele deja stabilite cu companiile, pentru a obține cât mai multe zile de lucru la distanță.
Acesta nu este neapărat în esență un lucru rău, însă situația apare inclusiv în domeniile și industriile în care lucrul în modul hibrid sau la distanță nu este posibil. Gândiți-vă că angajații unei fabrici de pâine sau medicii dintr-o clinică nu ar mai vrea să lucreze cu prezență fizică, ci ar dori, nu-i așa, să fie disponibili doar pe Whatsapp, acolo unde le poți lăsa un mesaj și vor răspunde ei atunci când au timp sau când vor considera de cuviință.
✅ O altă situație ciudată o reprezintă cei care, aflați la început de carieră, din start nu doresc sub nicio formă să lucreze în format fizic, ci cel mult doar în format hibrid.
Trăim într-o societate liberă și fiecare își poate alege cum trăiește și muncește, însă în special pentru cei aflați la început este aproape imposibil să poată învăța, progresa și să se poată armoniza cu organizația, clienții și furnizorii atâta timp cât ei sau ele evită aproape permanent în a intra în comunicare directă cu colegii și managementul.
Sfatul meu este sa nu vă păcăliți singuri.
În niciun caz în cele 2 săptămâni de inducție tehnică (în care cineva îți explică cum să folosești butonul din stânga sau butonul din dreapta al unei aplicații) cei din organizația în care abia v-ați angajat nu vă vor învăța decât să folosiți acea aplicație, ci veți avea nevoie și de inducție non-tehnică în care un mentor vă va prezenta produsele, serviciile, departamentele, partenerii șamd – deci un timp mult prea scurt pentru a asimila toate informațiile și apoi să treceți la lucru remote.
Și în niciun caz nu vă vor ajuta să știți să comunicați și să vă descurcați într-o organizație mare.
De asemenea, cele câteva zile de „Bine ai venit la noi” nu vă vor aduce nici un fel de claritate vis-a-vis de cele mai bune metode sau căi de a progresa în carieră.
În loc de concluzie: cea mai rapidă cale pentru a învăța, a progresa și a putea să evoluați în carieră într-un mod corect, integru și solid este să fiți prezenți cât mai mult în mod direct în organizații și de a comunica față în față cu colegii, în special cu cei din echipa proprie și cu managerul direct. Pentru că toate astea vă vor pune pe o șină solidă și dreaptă în ceea ce privește atât pregătirea voastră profesională, cât și bunăstarea financiară asociată carierei voastre.
Cu o experiență de peste 20 de ani în companii multinaționale de telecomunicații și tehnologie, Andrei consideră că cel mai puternic atu al său este experiența de conducere de echipe și proiecte în întreaga regiune a Europei Centrale și de Sud-Est. Din anul 2021, Andrei și-a început călătoria antreprenorială ca partener în HR Design, o companie de consultanță de resurse umane ce oferă servicii complete de dezvoltare a oamenilor din organizații.
Andrei Vuță deține o diplomă în Inginerie Electrică la Universitatea Politehnica din București și un titlu de Executive MBA de la Asebuss.
Andrei va fi prezent pe 27 februarie la ”Ziua Carierei Feroviare dedicate studenților/masteranzilor CFDP – Împreună construim viitorul feroviar” pentru a le transmite studenților Facultății de Căi Ferate, Drumuri și Poduri câteva idei și sfaturi pentru ca aceștia să își poată realiza un plan de carieră astfel încât să își poată atinge obiectivele pe care și le-au propus atunci când au ales să urmeze cursurile acestei facultăți.