spot_img
marți, februarie 7, 2023
spot_img

Boureanu, chemat la DNA în ancheta privind reabilitarea căii ferate București – Constanța

Ancheta reabilitării căii ferate București-Constanța, în care protagoniști sunt Sebastian Vlădescu, fost ministru al Finanțelor, și Cristian Boureanu, fost parlamentar, se apropie de final.

Potrivit unor surse, Boureanu a fost citat astăzi la DNA pentru ultimele activități în acest caz, înainte ca dosarul să fie trimis în judecată, informează realitatea.net.

Cristian Boureanu ar urma să fie informat cu privire la noua estimare cu privire la prejudiciului. DNA a anunţat în octombrie anul trecut că a fost pus sechestru până la concurenţa sumei de 15 milioane euro pe bunurile deţinute de cei cinci inculpaţi cercetaţi în dosarul de corupţie privind reabilitarea unor tronsoane de cale ferată, printre care fostul ministru de Finanţe Sebastian Vlădescu şi fostul deputat Cristian Boureanu.

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, în conformitate cu art. 249 din Codul de procedură penală şi art. 20 din Legea 78/2000, în vederea reparării pagubei produse prin infracţiuni şi pentru garantarea executării cheltuielilor judiciare, au dispus măsuri asigurătorii până la concurenţa sumei de 15.096.000 euro, iar până în prezent au fost indisponibilizate bunuri în valoare de 2.139.807 euro (bunuri imobile în valoare de 1.973.140 euro şi bunuri mobile în valoare de 166.667 euro) deţinute de inculpaţii Costea Mircea Ionuţ, Mititelu Mihaela, Dascălu Constantin, Boureanu Cristian şi Vlădescu Sebastian”, se spunea într-un comunicat al DNA din octombrie 2018.

În dosar a fost implicat și Josef Hornegger, administrator al firmei Swietelsky, cel care a dat  mita. Oficialii Swieteslky au susținut în intervențiile publice că firma in cauză nu a avut legătură cu faptele administratorului său și că nu a fost trimisă în judecată.

Reprezentantul firmei austrice a recunoscut la DNA că a dat mită unor oficiali romani, printre care fostului ministru de Finanţe, Sebastian Vlădescu.

Austriacul a căzut la înţelegere cu procurorii DNA şi a acceptat o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare. DNA i-a pus sechestru pe un imobil şi pe acţiunile deţinute la două firme. Tribunalul Bucureşti a decis să valideze acordul de recunoaştere a vinovăţiei. Austriacul a mărturisit că i-a dat lui Sebastian Vlădescu peste 2 milioane de euro și lui Costantin Dascălu, fost secretar de stat la Transporturi, peste 1 milion de euro. Omul de afaceri a spus că a primit și el un milion de euro. În acest caz au fost puși deja sub acuzare fostul ministru de Finanțe Sebastian Vlădescu şi fostul deputat PDL, Cristian Boureanu.

 

Ultimele Articole