miercuri, noiembrie 29, 2023
spot_img

DOCUMENT. ANAF a instituit poprire pe banii lui Gruia Stoica, pentru recuperarea prejudiciului

Agenția Națională de Administrare Fiscală a instituit poprire pe banii lui Gruia Stoica, patronul GFR, pentru recuperarea prejudiciului stabilit de instanță în urma sentinței din septembrie a Curții de Apel Iași.

Fiscul a trimis o adresă (pe care v-o prezentăm în facsimilul alăturat, din care, din motive evidente, am anonimizat datele personale) către GP Intermodal, societate care face parte din grupul Grampet, prin care îi cere acesteia să nu mai vireze niciun ban în conturile lui Gruia Stoica.

Este vorba de o ”Adresă de înființare a popririi asupra sumelor datorate debitorului de către terți”. Iată ce se menționează în acest document: ”În temeiul prevederilor art. 236 alin. 51 din legea nr 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare,  se înființează poprirea asupra sumelor de bani reperzentând venituri și disponibilități bănești în lei și în valută, titluri de valoare sau alte bunuri mobile necorporale, deținute sau datorate, cu orice titlu debitorului Stoica Gruia (…) de către dumneavoastră sau pe care le veți datora și/sau deține în viitor în temeiul unor raporturi juridice existente”.

În continuare, se menționează contul deschis la Trezoreria Statului în care trebuie virate respectivele sume, până la valoarea de 8.243.552 de lei.

Gruia Stoica a scăpat de pușcărie, dar trebuie să plătească peste opt milioane de lei

Gruia Stoica a scăpat de pușcărie ca urmare a intervenirii prescripției penale, cazul  urmând să păstreze însă latura civilă, adică plângerea înaintată de ANAF.

Judecătorii Curții de Apel Iași au dispus pe 29 septembrie 2023 încetarea procesului penal în Dosarul Transbordare Vagoane Marfă, dar au decis că Gruia Stoica, Vasile Didilă și Vasile Răducan au de plată mai multe milioane de lei, după cum a scris la vremea respectivă Club Feroviar. Astfel, instanța a dispus încetarea procesului penal pentru infracțiunile de „participație improprie la infracțiunea de evaziune fiscală în formă continuată”, „constituire a unui grup infracțional organizat” și a „infracțiunii de spălarea banilor”.

Cei trei au fost obligați pe cauza civilă, primii doi în solidar cu GFR, al treilea cu Rapid Com Rail SRL, să achite către ANAF o sumă de 8,24 milioane de lei, la care se adaugă cheltuieli de judecată (55.000 de lei în cazul lui Gruia Stoica). Procesul a început la Curtea de Apel Iași în 2020.

Ultimele Articole