Amsterdam finalizeaza o linie de metrou de 3,1 miliarde de euro

Proiectul liniei de metrou Noord – Zuid (Sud) a fost complet finalizat in luna ianuarie, aceasta fiind acum pregatita pentru efectuarea testelor. Punerea in circulatie a trenurilor cu pasageri este programata pentru data de 22 iulie. Linia, in lungime de 9,8 kilometri, face legatura intre statia Amsterdam Zuid si suburbiile situate la nord de raul Ij.

Potrivit primelor estimari, noua linie de metrou ar fi trebuit sa fie inaugurata inca din 2011, insa, din cauza conditiilor dificile de excavare a tunelurilor, lucrarile au fost mult intarziate. Astfel, costul final al intregului proiect a crescut semnificativ de la 1,4 miliarde euro la 3,1 miliarde de euro.

In plus, saparea celor sase kilometri de tunel de sub centrul orasului a necesitat implementarea unor masuri inovatoare de constructie, inclusiv inghetarea terenului inconjurator pentru stabilizarea terenului dificil dar si excavarea tunelurilor sub presiune.

Linia Noord – Zuid beneficiaza de opt statii noi de metrou, astfel Amsterdam Noord, Noorderpark, Centraal Station, Rokin, Vijzelgracht, De Pijp, Europaplein si Zuid. In statia din Gara Centrala si la statia Zuid pasagerii beneficiaza de conexiuni cu alte linii de metrou din Amsterdam dar si de conexiuni cu reteaua feroviara suburbana, operata de catre Caile Ferate Olandeze.

Municipalitatea din Amsterdam intentioneaza sa sporeasca investitiile in reteaua de metrou, astfel ca in prezent analizeaza posbilitatea de a construi o linie care sa traverseze orasul de la est la vest. Acest proiect a fost estimat la un cost de 7 miliarde de euro.