În ultimele zile au apărut amenințări cu greva la STB, din partea Sindicatului Transportatorilor din București, condus de Vasile Petrariu, un apropiat al fostului primar general Gabriela Firea. Club Feroviar vă prezintă revendicările sindicaliștilor, care includ sporuri halucinante, cum ar fi cel pentru conducerea unui autobuz cu burduf sau a unui tramvai Astra Imperio sau V3A. Este ca și cum un mecanic de locomotivă ar primi bani în plus pentru că tractează un tren cu 14 vagoane, în loc de unul cu patru. De asemenea, vă prezentăm ce spune directorul general al STB, Adrian Criț, despre amenințările cu declanșarea grevei. Și vă prezentăm și salariile de la STB.
Negocierile dintre administrație și sindicat pentru încheierea unui nou Contract Colectiv de Muncă la STB au început încă din luna iulie, însă până acum nu s-a ajuns la nicio soluție agreată de ambele părți.
Luni, 28 august, Adunarea Generală Extraordinară a Sindicatului Transportatorilor din București a dezbătut stadiul negocierilor pentru noul CCM. În cadrul acestei ședințe extraordinare, sindicaliștii au subliniat că, în urma celor 16 întâlniri ale Comisiei de negociere a CCM, 50 dintre propunerile înaintate de Sindicat au rămas nesoluționate.
La finalul ședinței a fost aprobată o Rezoluție prin care Biroul Executiv al sindicatului a fost împuternicit să demareze procedurile pentru „declanșarea conflictului colectiv de muncă la nivel de STB SA, cu respectarea Legii 367/2022 a dialogului social și a prevederilor Statutare la nivelul Sindicatului Transportatorilor din București”, dacă problemele rămase în divergență la negocierile CCM nu vor fi rezolvate până în data de 31.08.2023. Ultima întâlnire a Comisiei de negociere a noului Contract Colectiv de Muncă a avut loc miercuri, 30 august 2023, iar joi, 31 august, vechiul document a expirat.
Greva la STB nu poate fi declanșată vineri
În spațiul public au apărut inclusiv informații potrivit cărora sindicaliștii ar putea declanșa greva la STB încă de vineri, 1 septembrie. Club Feroviar a încercat, fără succes însă, să obțină un punct de vedere în acest sens de la liderul sindical Vasile Petrariu.
A răspuns solicitării noastre directorul general al STB, Adrian Criț, care a declarat că, din punct de vedere legal, potrivit Legii 367/2022, nu se poate declanșa nicio grevă vineri. Într-adevăr, în actul normativ respectiv se prevăd pașii care trebuie urmați înainte de a se declanșa o grevă. Iată ce se prevede la art. 146: ”Greva poate fi declarată numai dacă, în prealabil, au fost epuizate posibilitățile de soluționare a conflictului colectiv de muncă prin procedurile obligatorii prevăzute de prezenta lege, numai după desfășurarea grevei de avertisment și dacă momentul declanșării acesteia a fost adus la cunoștința angajatorilor de către organizatori cu cel puțin 2 zile lucrătoare înainte, respectiv pentru unitățile prevăzute la art. 173 (unitățile care asigură transportul în comun – n.red.), cu cel puțin 5 zile lucrătoare înainte”.
Or, spune, Adrian Criț, nu au fost parcurse toate etapele prevăzute de lege pentru ca să se poată ajunge la grevă. În lege se prevăd etape succesive, printre care și o comisie de mediere. În plus, conducerea STB nu a primit până acum nicio notificare scrisă în acest sens din partea sindicatului. Adrian Criț a mai menționat că revendicările sindicaliștilor sunt nesustenabile din punct de vedere economico-financiar, în condițiile în care impactul aplicării acestora ar presupune un plus de 123 de milioane de lei la capitolul cheltuieli.
Un vatman câștigă peste 6.000 de lei pe lună

Dar să vedem punctul de pornire, T0, al negocierilor privind încheierea unui nou contract colectiv de muncă la Societatea de Transport București. Mai exact salariile pe care le încasează angajații fostei regii. Trebuie precizat faptul că la începutul acestui an s-a aplicat o majorare salarială de 13%.
Un conducător de mijloc de transport în comun, fie el șofer sau vatman, are un salariu mediu net de 6.110 lei lunar. În această situație sunt 4.521 de salariați. Ceilalți angajați (în afara șoferilor și vatmanilor) au un salariu lunar mediu net de 3.745 de lei. În această categorie se încadrează un număr de 5.408 angajați ai STB. La nivelul personalului de întreținere, salariul mediu net este de 3.408 lei pe lună.
Sindicaliștii cer mai multe zile de concediu
Și acum să vedem ce revendicări au sindicaliștii pentru noul Contract Colectiv de Muncă. Potrivit documentului de la negociere obținut de Club Feroviar, aceștia nu cer o majorare salarială procentuală, ci creșteri în grila de salarizare, majorarea unor sporuri, introducerea altora și tot felul de prime și ajutoare. Nu le vom prezenta pe toate, căci documentul are 30 de pagini, ci doar o selecție a acestora.
La Capitolul IV, pagina 20 din CCM sindicaliștii cer majorarea numărului de zile de concediu de odihnă, astfel: de la 24 la 26 de zile lucrătoare pentru angajații cu vechimea de până la cinci ani, de la 26 la 28 de zile (5-10 ani), de la 28 la 30 (10-15 ani), de la 30 la 32 (15-20 de ani) și de la 32 la 34 de zile (peste 20 de ani). Tot aici sindicaliștii vor să introducă și o altă prevedere: ”Intervalul deplasării către unitate/domiciliu nu este considerat timp liber în cadrul repausului zilnic (o oră dus și o oră întors)”. În ceea ce privește prima de concediu, care acum este egală cu salariul de încadrare plus sporurile permanente, sindicatul ar vrea să se adauge și orele suplimentare.
Liber de Ziua Bărbatului și majorarea ajutoarelor de naștere și de deces
Dacă tot vorbim de sporuri, sindicaliștii ar vrea ca fiecare angajat al STB de sex masculin să aibă liber pe 19 noiembrie, Ziua Bărbatului. O altă revendicare este decontarea transportului către/de la serviciu pentru angajații ce lucrează în ture de noapte care vin la muncă cu mașina personală, taxi, Uber sau Bolt.
Se mai cere și majorarea sumelor acordate în cazul nașterii unui copil al salariatului, de la 3.500 la 4.200 de lei. Similar și pentru ajutorul acordat în cazul decesului salariatului – de la 11.000 la 12.500 de lei. În situația decesului părintelui unui salariat, se cere creșterea sumei acordate ca ajutor de la 2.500 la 3.000 de lei. Mai mult, sindicaliștii cer ca dacă sunt mai mulți frați/surori angajați la STB și cărora le moare un părinte fiecare să primească acest ajutor, care acum i se acordă unuia singur. În cazul decesului soțului/soției salariatului sau a unui copil cu handicap, liderii sindicali vor ca ajutorul să crească de la 6.000 la 7.200 de lei.
Primele de pensionare sau disponibilizare, motiv pentru greva la STB
În ceea ce privește pensionarea celor care au o vechime mai mare de 15 ani în cadrul STB, cererea sindicatului este ca prima acordată cu acest prilej să crească de la trei salarii de încadrare la cinci salarii medii brute la nivel de STB SA. Și în cazul celor cu o vechime mai mică, liderii sindicali cer înlocuirea sintagmei ”salarii de încadrare” cu ”salarii medii brute la nivel de STB SA”.
Majorări se cer și în ceea ce privește plățile compensatorii acordate în caz de disponibilizări colective, astfel: de la 14 la 18 salarii medii brute la nivel de STB SA pentru angajații cu vechime de până la 10 ani, de la 16 la 20 de salarii pentru vechime de 10-15 ani și de la 18 la 22 de salarii pentru cei de peste 15 ani vechime.
Se cer prime peste prime și majorarea grilei de salarizare
Sindicaliștii plusează și în privința primelor sub formă de tichete cadou, care acum se acordă pentru fiecare copil al salariatului de Crăciun și pentru fiecare angajată de sex feminin de 8 Martie, în sumă de 150 de lei. Ei ar vrea ca suma să se dubleze, iar tichetele să fie acordate și de 1 Iunie pentru fiecare copil și de 19 noiembrie pentru fiecare bărbat angajat la STB.
În ceea ce privește modificările cerute la actuala grilă de slarizare, acestea le puteți consulta în documentul alăturat, fără alte comentarii din partea noastră, cu excepția celui că aici s-ar simți cea mai mare parte a impactului bugetar de 123 de milioane de lei despre care vorbeam mai sus.
Spor de autobuz cu burduf și de tramvai V3A sau Imperio
”Cireașa de pe tort” a revendicărilor Sindicatului Transportatorilor București o găsim însă la final. Nici mai mult, nici mai puțin, ei ar vrea un spor de 10% pentru șoferii sau vatmanii care conduc ”autobuze cu gabarit depășit/articulate, tramvaie 27-36 de metri”.
În cazul șoferilor, acest spor ar trebui să le fie acordat celor care conduc autobuzele Otokar cu burduf, altfel va fi declanșată greva la STB. La vatmani, ar primi acest spor aproape toți, cu excepția celor care conduc tramvaie Tatra. Asta pentru că tramvaiele V3A au 27 m lungime, iar cele Astra Imperio Metropolitan – 36 de metri.
Spre comparație, mecanicii de locomotivă primesc același salariu, indiferent dacă tractează un tren cu două vagoane sau unul cu 16. Fie el și Orient Express. Unde mai pui că în cazul tramvaielor Astra Imperio, vatmanul are condiții de confort sporite, inclusiv aer condiționat în cabină.