duminică, mai 28, 2023
spot_img

Amendă pentru Strabag și Porr în Austria: 100 de milioane de euro. Ce proiecte au în România

Autoritatea Federală Austriacă pentru Concurență Bundeswettbewerbsbehörde (BWB) a aplicat recent o amendă pentru Strabag în valoare de peste 45 milioane de euro, pentru înțelegeri anticoncurențiale. În cadrul aceleiași investigații, compania Porr și-a recunoscut vinovăția și s-a obligat să plătească o amendă de peste 60 milioane de euro către corespondentul austriac al Consiliului Concurenței. Cele două companii au realizat sau au în derulare importante proiecte în domeniul feroviar în România.

Totul a ieșit la iveală acum doi ani, când, în urma unor suspiciuni de corupție, procurorii austrieci au făcut mai multe percheziții la Porr, Strabag și alte companii din domeniul construcțiilor.

Și Swietelsky este în colimatorul procurorilor

amendă pentru Strabag Dosarul Mită la CFR”Procuratura economiei și corupției suspectează circa 20 de firme de construcții, care de peste zece ani ar fi avut înțelegeri ilegale asupra prețurilor. Alături de concernele Porr și Strabag, sunt și alte companii luate în vizor, precum Swietelsky, Habau, Held&Franke, Östu-Stettin și Kostmann. Acestora li se mai adaugă firme mai mici furnizoare de mixturi asfaltice, printre care și o firmă care este deținută de o mare companie germană. Ca un detaliu, Held&Franke și Östu Stettin sunt filiale ale firmei Habau”, scriau la vremea respectivă ziariștii austrieci de la Kurier.

Autoritățile de la Viena estimau că au avut loc înțelegeri neconcurențiale referitoare la prețuri în ceea ce privește mai mult de 800 de proiecte.

Între anii 2006 și 2018, firmele implicate s-au înțeles asupra prețurilor, și-au împărțit clienții și regiunile. Convenirea prețurilor și obținerea contractelor au condus la creșterea valorii prestațiilor. În acest fel, au fost păgubite landuri, comunități și companii de stat.

A venit nota de plată: amendă pentru Strabag în valoare de peste 45 milioane de euro

amendă pentru StrabagȘi, după ce cercetările s-au finalizat, a venit și nota de plată pentru primele companii implicate în cartelul anticoncurențial.

În această vară, pe 14 iulie, BWB a stabilit o amendă de 45,37 milioane de euro pentru două companii din Grupul Strabag, și anume Strabag AG și F. Lang u. K. Menhofer Baugesellschaft m.b.H. & Co. KG.

Ulterior, nu mai devreme de săptămâna trecută, instanța de la Curtea Cartelurilor din Viena a stabilit, definitiv, că amenda va trebui plătită. Acuzațiile reținute de judecători vizează fixarea ilegală de prețuri, împărțirea pieței și schimb de informații cu concurenții în legătură cu licitații organizate de firme private și de autorități publice în sectorul construcțiilor din Austria în perioada iulie 2002-octombrie 2017.

Strabag a invocat clemența și a decis să coopereze total cu anchetatorii, recunoscându-și vinovăția înainte ca acest caz să ajungă în fața Curții Cartelurilor. Această atitudine a determinat BWB să aplice un cuantum redus al amenzii.

Și Porr și-a recunoscut vinovăția. Va plăti o amendă de peste 60 de milioane de euro

dublarea căii ferate Mogoșoaia-Balotești

O altă companie implicată în cartelul anticoncurențial, Porr AG și-a recunoscut vinovăția, potrivit unui comunicat dat publicității de BWB la finele lunii trecute.

Astfel, Porr AG s-a angajat să plătească o amendă de 62,35 milioane de euro pentru practici anticoncurențiale concertate. Pe cale de consecință, BWB va trimite această înțelegere către Curtea Cartelurilor, pentru a fi emisă decizia definitivă de aplicare a amenzii.

Proiectele feroviare ale Strabag în România

Modernizarea pe Vințu de Jos-SimeriaCompaniile austriece Strabag și Porr sunt sau/și au fost implicate în mai multe proiecte feroviare în România.

Anul trecut, CFR SA a recepționat lucrările de modernizare pe secţiunea Vințu de Jos-Simeria, pentru care contractul fusese semnat în decembrie 2013, cu o valoare de 1.350.523773,99 lei, fără TVA. Lucrările au fost făcute de asocierea Swietelsky Baugesellschaft m.b.H. – Strabag AG – Alstom Transport S.A. – Arcada Company S.A. – Euroconstruct Trading 98 S.R.L. – Transferoviar Grup S.A.

De asemenea, Strabag a încercat din răsputeri, tot alături de Swietelsky, reunite în asocierea Brasig, să obțină contractul pentru modernizarea tronsonului feroviar Brașov-Sighișoara. După patru ani de procese, Brasig nu a reușit să-i convingă pe judecători, având și un preț ofertat mai mare cu 40 de milioane de euro decât asocierea Railworks (formată din Aktor, Alstom, Arcada Company și Euroconstruct Trading ’98), căreia i-a fost atribuit în cele din urmă contractul.

Portofoliul Porr în România: Câmpina-Predeal, Mogoșoaia-Balotești și podul de la Grădiștea

Și Porr, prin subsidiara sa Porr Construct, a derulat și are în derulare proiecte feroviare în România.

Primul mare proiect a început în 2007, pentru modernizarea tronsonului feroviar Câmpina-Predeal, cu fonduri europene. Lucrarea trebuia terminată în octombrie 2010, numai că recepția finală a întârziat cu mai bine de un an. „Din nefericire, aceasta este un exemplu de <aşa nu> în ceea ce priveşte proiectele feroviare. E o combinaţie de cinci consorţii, fără manageri de proiect, ceea ce a dus la o bulibăşeală pe şantier. Lucrarea trebuia terminată în octombrie 2010 şi de aceea Porr va primi penalităţi de 24 de milioane de euro”, spunea în vara lui 2011 ministrul Transporturilor de la acea vreme, Anca Boagiu. Modernizarea tronsonului feroviar Câmpina-Predeal, în lungime de 48 km, a costat 312 milioane de euro, din care 75% au fost fonduri preaderare ISPA şi 25% de la bugetul de stat.

calea ferată în noul PNRR transbordare pe Mogoșoaia-Balotești

Un alt proiect important a fost dublarea liniei de cale ferată Mogoșoaia-Balotești de la Magistrala 700, complementar celui de construcție a racordului feroviar spre Aeroportul Henri Coandă. Începută în 2019, lucrarea, în valoare de 50,5 milioane de lei, finanțată integral de la bugetul de stat, a fost recepționată recent, inclusiv noua stație PO Otopeni Nord.

Gara Grădiștea

Acum, Porr Construct este antreprenor general la o altă lucrare majoră, și anume reluarea circulației pe linia 902 București-Giurgiu, prin reconstrucția a patru poduri, dintre care cel mai mare este cel de la Grădiștea. Contractul a fost semnat pe 4 decembrie 2020, iar proiectul de investiții are o valoare totală, inclusiv TVA, de 655.187.000 lei, din care lucrările propriu-zise de construcții–montaj reprezintă 560.513.000 lei.

Ultimele Articole