Alstom va livra ultimele trei locomotive AZ4A Cailor Ferate din Azerbaidjan

25 aprilie 2019

Compania Alstom a livrat ultimele trei locomotive Prima M4 (AZ4A) produse in Franta care vor intra in curand in serviciu pentru transportul feroviar de calatori din Azerbaidjan.
In octombrie 2017, Alstom a prezentat in Belfort, Franta, prima locomotiva pentru transportul de pasageri Prima M4 construita pentru Caile Ferate din Azerbaidjan (ADY). 10 astfel de locomotive de pasageri Prima M4 au fost produse in Belfort. Vehiculele fac parte dintr-un contract in valoare de 300 de milioane de euro acordat in 2014 de ADY care a inclus livrarea a 50 de locomotive de marfa KZ8A. Comanda a fost insa modificata la 40 de locomotive de marfa si la 10 locomotive de pasageri.
Locomotivele pot opera atat pe retele de 25 kV in curent alternativ pe coridorul Est-Vest, dar si pe retele de 3 kV in curent direct pe coridorul Nord-Sud. Locomotiva pentru transport de pasageri AZ4A are la baza platforma modulara a locomotivelor Prima dezvoltate de Alstom si construite pentru a oferi operatorilor cele mai potrivite solutii pentru transportul de pasageri si de marfa.
Locomotiva Prima AZ4A poate atinge o viteza de pana la 160 km/h pentru serviciile de transport de pasageri si are perioade mai indelungate intre serviciile de intretinere si cele de reparatii, un consum redus de energie, dar si costuri de intretinere reduse si o eficienta imbunatatita a managementului parcului de vehicule. Locomotiva AZ4A este o locomotiva Prima M4 construita in functie de cerintele tehnice ale Cailor Ferate din Azerbaidjan si in conformitate cu standardele si specificatiile GOST (normele CSI). Vehiculele au un sistem de tractiune de ultima generatie bazat pe tehnologia Alstom. Locomotivele au nevoie de servicii minime de intretinere si ofera un nivel ridicat de fiabilitate si costuri scazute pe intreaga durata de viata datorita designului modular.
Avand aprox. 3.000 km de linie, reteaua de cale ferata din Azerbaidjan este o legatura importanta intre Marea Neagra si Marea Caspica si intre Rusia si Iran.