Alstom va echipa o linie de tramvai din Istanbul cu sistemul APS, fara catenara

Compania franceza Alstom va furniza Municipalitatii Metropolitane din Istanbul solutia sa APS, completa, pentru alimentare cu energie electrica la nivelul solului. Sistemul APS va fi instalat pe noua linie de tramvai Halic „Hornul de Aur”, in lungime de 10 kilometri, astfel linia va rula in intregime fara catenara.

Alstom va proiecta si furniza sistemul de tractiune in curent continuu pentru un intreg parc de 30 de tramvaie, ce apartin insa altui producator de material rulant, precum si pentru piesele de schimb si alte echipamente. Perioada de garantie va fi de doi ani. Obiectivul acordului semnat include si testarea si punerea in functiune a sistemului APS, dar si trainingul echipelor de mentenanta si al personalului administrativ.

„Ne bucura sa furnizam in Istanbul acest sistem modern, de alimentare cu energie electrica fara catenara, contribuind astfel la pastrarea frumusetii acestui oras. Compania Alstom este de mai mult timp implicata in dezvoltarea transportului urban in acest oras minunat”, a precizat Didier Pfleger, Vice-presedinte executiv Alstom pentru Orientul Mijlociu si Africa.

Prin APS, energia electrica este furnizata tramvaiului printr-o sina instalata la nivelul solului. Segmentele conductoare sunt activate numai atunci cand sunt complet traversate de catre tramvai, furnizand o siguranta totala pentru pietoni si alti utilizatori ai traficului. Alimentarea este furnizata de sisteme de contact localizate sub vehicul (contact shoes), pe boghiul central al tramvaiului.  In 2014, Alstom a livrat si a pus in functiune, in Dubai, primul sistem de tramvai 100% fara catenara din lume.

Alstom deruleaza o serie de alte proiecte feroviare in Turcia si a livrat atat rame de metrou cat si tramvaie in Istanbul. In 2011, Alstom a semnat un contract pentru furnizarea sistemului de semnalizare pe linia regionala de cale ferata Eskisehir-Kutahya-Balikesir.