Alstom se alatura francizei South Eastern din Marea Britanie

Operatorul de transport public din Marea Britanie, Stagecoach, unul dintre cei trei ofertanti precalificati in cursa pentru noua franciza South Eastern, si-a anuntat intentia de a forma un parteneriat cu Alstom Transport UK Limited (parte a Alstom SA Group) pentru franciza feroviara, cu acordul Department for Transport.
In cadrul parteneriatului, Alstom va detine o cota de 20% din capitalul social al operatorului in cazul in care oferta companiei pentru franciza este desemnata castigatoare.
„Propunerea noastra pentru o colaborare cu Alstom pentru a concura pentru franciza feroviara South Eastern are ca scop combinarea experientei Alstom in domeniul infrastructurii si materialului rulant cu expertiza noastra operationala si orientarea catre client. Parteneriatul propus sustine viziunea noastra de a livra un serviciu feroviar integrat si inovator pentru clientii si comunitatile locale care depind de una dintre cele mai aglomerate retele feroviare din Marea Britanie”, a declarat Directorul Executiv al Stagecoach, Martin Griffiths.
Compania Alstom are o prezenta covarsitoare pe piata din Marea Britanie, o treime din toate calatoriile efectuate pe reteaua feroviara din Marea Britanie facandu-se cu trenuri Alstom. Compania intretine serviciul West Coast Main Line operat de Virgin Rail pentru aproximativ 34 de milioane de calatori anual, dar si cele peste 100 de metrouri care circula zilnic pe linia Northern Line din Londra, transportand zilnic aproape 1 milion de calatori.
De asemenea, Alstom are un rol cheie in livrarea proiectelor de infrastructura feroviara din Marea Britanie, precum HS1, Crossrail, a sistemelor de semnalizare si electrificare Network Rail sau a proiectului Nottingham Tram.

In iunie 2017, Department of Transport a anuntat companiile care concureaza pentru urmatoarea franciza South Eastern. In afara de Stagecoach South Eastern Trains Ltd, alti trei ofertanti au fost selectati:
• South Eastern Holdings Ltd, un joint-venture care, daca va fi ales castigator, va fi detinut in totalitate de Abellio Transport Group Ltd si East Japan Railway Company and Mitsui & Co Ltd
• London and South East Passenger Rail Services Ltd, o subsidiara a Govia Ltd
• Trenitalia UK Ltd, o subsidiara a Trenitalia SpA.

Franciza South Eastern deserveste pasagerii din sud-estul Londrei si partial regiunile Kent si East Sussex. Franciza este formata din serviciile de navetisti care opereaza in cadrul sau in vecinatatea zonei Greater London, serviciile de transport pe distante lungi, intre Londra si Kent, orasele Medway si parti din East Sussex si rutele de mare viteza dintre St. Pancras si Ashford, care deservesc orase din Kent, precum Folkestone, Dover, Ramsgate si Canterbury.