Alstom prezinta primul tramvai Citadis X05 pentru Caen la mer

Alstom a prezentat primul tramvai Citadis X05 care va circula pe toate cele trei linii noi din Caen la mer (Normandia). La sfarsitul anului 2016, Caen la mer a comandat 23 de tramvaie, primele livrari fiind programate pentru octombrie 2018. Vehiculele vor intra in serviciu comercial in septembrie 2019.
Avand o lungime de 33 de metri si 6 usi duble pe fiecare parte, tramvaiul Citadis X05 pentru Caen la Mer va fi capabil sa transporte peste 210 calatori. O premiera in Franta vor fi prizele de reincarcare USB. Tramvaiele vor fi foarte eficiente din punct de vedere energetic si vor fi capabile sa urce o rampa cu o inclinatie mai mare de 8%. Vehiculele au componente standardizate, testate si mai accesibile, oferindu-le cetatenilor din Caen la mer acces la materiale fiabile si complete si asigurandu-i comunitatii urbane garantia inlocuirii avantajoase a sistemului existent.
Opt din cele 12 fabrici Alstom din Franta sunt implicate in proiect: centrul din La Rochelle este responsabil cu managementul de proiect, proiectarea si asamblarea vehiculelor, Ornans se ocupa de motoare, Le Creusot va furniza boghiurile, Tarbes, sistemul de tractiune, Valenciennes, interiorul, Villeurbanne, partea electronica de bord, Aix-en-Provence, tahometria si Saint-Ouen, designul.
Un comitet pentru design, format din reprezentantii alesi ai Caen la mer, a colaborat cu echipele care se ocupa de design ale companiei Alstom pentru a supune la vot trei tipuri diferite de tramvaie. Astfel, la sfarsitul anului 2016, locuitorii au putut sa voteze designul lor preferat pe o pagina web speciala.
„Designul ales de aproape 40% din populatie este eficient, simplu si modern. Culorile alese nu se vor demoda si nu sunt rezultatul unui implus de moment. Am colaborat si la luminozitatea tramvaiului, cu suprafetele mari de geamuri care ofera o vizibilitate excelenta asupra orasului”, a declarat Rodolphe Thomas, prim vicepresedinte al comunitatii Caen la mer pentru transport, calatorii si infrastructura.