Alstom a prezentat prima locomotiva pentru transportul de calatori din Azerbaidjan

Alstom a prezentat prima sa locomotiva Prima M4 pentru Caile Ferate din Azerbaidjan (ADY) in Belfort, Franta. In urma contractului semnat in 2014, zece astfel de locomotive de calatori (AZ4A) sunt construite in centrul din Belfort.
Locomotivele vor opera atat in curent alternativ de 25 kV, 50 Hz pentru coridorul Est-Vest, cat si in curent continuu de 3 kV pentru coridorul Nord-Sud.
Locomotiva pentru transport de calatori AZ4A are la baza platforma modulara Prima dezvoltata de Alstom care a fost creata pentru a oferi operatorilor cele mai bune solutii pentru serviciile de transport de calatori si marfa. Vehiculul este unul dintre cele mai versatile locomotive electrice din lume din punct de vedere al aplicabilitatii sale. Locomotiva Prima AZ4A este capabila sa circule cu o viteza de 160 km/h pentru serviciul de transport calatori avand un ciclu de operare mai lung intre mentenanta si reparatie, un consum de energie redus, dar si costuri de intretinere scazute si o eficienta sporita a managementului flotei.
AZ4A este o locomotiva Prima M4 dezvoltata in functie de specificatiile tehnice ale Cailor Ferate din Azerbaidjan si in conformitate cu standardele si specificatiile GOST (pentru spatiul CSI). Locomotiva are un sistem de tractiune de ultima generatie bazat pe tehnologia Alstom. Vehiculul solicita minimum de mentenanta si are un nivel ridicat de durabilitate, dar si costuri scazute pe durata ciclului de viata datorita designului sau modular.
Avand aprox. 3.000 de km de cale ferata, reteaua feroviara din Azerbaidjan reprezinta o legatura importanta intre Marea Neagra si Marea Caspica, dar si intre Rusia si Iran.
„Suntem foarte incantati sa livram prima noastra locomotiva Prima multifunctionala in Azerbaidjan si sa facem parte din proiectele ambitioase de dezvoltare a legaturii de tranzit intre Marea Neagra si Marea Caspica si intre Rusia si Iran. Acest produs bazat pe o tehnologie personalizata este rezultatul unei relatii solide de incredere intre echipele Alstom si ADY”, a declarat Bernard Peille, Director Alstom pentru Clusterul Vestic si Central.