Alstom a livrat in Sydney primul metrou usor Citadis XO5

1 august 2017

Producătorul francez de material rulant, Alstom, a livrat în premieră mondială, Companiei de Transport din New South Wales (TfNSW) din Sydney, primul din cele 60 de metrouri ușoare parte a proiectului CBD și South East Light Rail. Proiectul este, în esență, o viitoare linie light rail în Australia care va circula din capătul de nord al centrului de business și va ajunge în zona de sud a orașului Sydney.

Proiectat de către Alstom și asamblat la centrul său din La Rochelle, Franța, Citadis X05 este cel mai recent produs din gama de metrouri ușoare a companiei Alstom. Noile vehicule vor oferi beneficii considerabile orașului Sydney reducând dependența de autovehicule și autobuze, reducând emisiile de gaze cu efect de seră și poluarea sonoră. Fiecare metrou ușor va avea lungimea de 67 de metri, cu două secțiuni. Citadis XO5 va putea transporta până la 450 de persoane, echivalentul a până la nouă autobuze standard. 

Noul echipament de alimentare a rețelei include tehnologia inovatoare APS dezvoltată de către Alstom – o sursă de alimentare fără catenară, situată la baza solului, care va funcționa de-a lungul a doi kilometri de aliniere prin centrul orașului. Rețeaua va beneficia, de asemenea, de aplicarea tehnologiilor Alstom HESOP pentru substații reversibile, care permit metrourilor ușoare să recupereze mai mult de 99% din energia de obicei pierdută în timpul frânării. Energia recuperată poate fi reutilizată pentru alimentarea altor vehicule care rulează pe aceeași linie sau poate fi introdusă înapoi în rețea.

”Suntem mândri că suntem capabili să livrăm în Sydney cea mai recentă și inovatoare tehnologie în materie de vehicule light rail”, a declarat Mark Coxon, Director General al Alstom în Australia și Noua Zeelandă. ”Tehnologia Citadis X05 și tehnologiile asociate vor transforma orașul Sydney și vor oferi o schimbare pozitivă în ceea ce privește capacitatea și siguranța transportului public din oraș” a adăugat Coxon.

În prezent, peste 50 de orașe din întreaga lume utilizează metrouri ușoare Alstom Citadis. Modelul Citadis X05 a fost primul produs pentru Sydney, dar va fi lansat în curând și în alte orașe precum Nisa, Avignon (Franța) și Kaohsiung (Taiwan).