spot_img
luni, iulie 4, 2022
spot_img

Alstom înlocuit de Siemens într-un contract al ÖBB, din cauza întârzierilor la livrare

ÖBB a anulat un contractul cu Alstom-Bombardier pentru 21 de trenuri, contract semnat în 2016 cu Bombardier, companie cumpărată de producătorul francez.

Calea ferată de stat din Austria ÖBB cere despăgubiri în milioane de euro pentru întârzieri în livrarea trenurilor expres pentru Vorarlberg și Tirol Viena.

ÖBB schimbă vitezele în disputa cu furnizorul de tren implicit Alstom-Bombardier, potrivit publicației derstandard.at. Deoarece grupul franco-canadian a întârziat livrarea a 21 de unități electrice multiple („Talent-3”) pentru utilizare în Vorarlberg în ultimii doi ani, calea ferată de stat a reziliat contractul încheiat în 2016.

În plus, ÖBB-Personenverkehr AG solicită restituirea milioanelor de euro plăți efectuate deja – inclusiv cele pentru cele 24 de trenuri suplimentare de tranzit rapid pentru Tirol care au fost comandate ulterior, și care, de asemenea, nu au încă aprobarea oficială. Acest pas este unic în istoria Căii Ferate Federale, niciodată nu a existat o achiziție de material rulant care a scăpat atât de mult de sub control.

Problemele tehnice sunt normale în procesele de achiziții, dar cele mai multe sunt rezolvate prin negociere. Decizia de acum două săptămâni arată cât de gravă este situația la ÖBB. Într-o ședință extraordinară, Consiliul de supraveghere nu numai că a dat undă verde Comitetului executiv pentru plasarea unui ordin de înlocuire de la Siemens, ci și pentru rezilierea contractelor de achiziție de trenuri pentru Vorarlberg și Tirol care au fost încheiate cu Bombardier din 2016, adică un total de 45 de unități electrice multiple.

Marți, ÖBB a confirmat cercetarea și informațiile relevante de la STANDARD. În decembrie, ÖBB a început licitația. Siemens a primit contractul în urmă cu două săptămâni. Multinaționala electrică germană ar fi singurul furnizor capabil să obțină primul dintre cele 21 de trenuri pe cale până la sfârșitul anului 2022. La urma urmei, ÖBB are deja o sută de trenuri expres Desiro ML de la Siemens care circulă sub pavilionul „ÖBB-Cityjet”. De asemenea, ÖBB sunt hotărâți să ceară despăgubiri de la Bombardier, care a fost înghițit de atunci de Alstom. Surse familiarizate cu problema estimează valoarea daunelor pe care ÖBB dorește să le perceapă pe tren de la 1,3 la 1,5 milioane de euro. Coincidență sau nu – aceasta este aproximativ ordinea de mărime prin care trenurile Siemens care au fost comandate acum sunt mai scumpe decât trenurile Desiro comandate în conformitate cu vechiul acord-cadru, calculează un expert.

Companiei ÖBB nu ar trebui să-i fie ușor să obțină despăgubiri, căci acestea vin după ani de ședințe judecătorești cu rapoarte de expertiză. Deoarece, deja în cursul aprobării tehnice a trenului Talent 3 a devenit clar că partenerii de afaceri s-au tratat reciproc cu suspiciune. Se vorbește despre cereri speciale solicitate ulterior de calea ferată care au fost respinse. Pe de altă parte, Bombardier este în întârziere chiar și cu echipamente standard, cum ar fi sistemul de protecție a trenului ETCS, afirmă publicația austriacă. (D.C.)

Ultimele Articole