Asocierea Alstom Transport – SOMET – TIAB – UTI cere anularea licitației organizate de Metrorex pentru modernizarea magistralei 2 de metrou. Participanții la licitație acuză imposibilitatea asigurării corectitudinii acesteia și a efectuării lucrărilor în condițiile cerute de autoritatea contractantă.
Doru Cireașă
Ceea ce nemulțumește asocierea menționată este faptul că lucrarea nu va putea fi efectuată fără participarea companiei canadiene Bombardier, cea care a asigurat ramele de metrou dar și elementele de semnalizare și automatizare ce trebuie înlocuite sau modernizate.
„Este absolut obligatorie implicarea Bombardier atât în pregătirea efectivă a propunerii tehnice (prin indicarea acelor lucrări pe care numai această entitate le poate la acest moment executa), cât și singurul care poate efectiv interveni (…) modificările software cerute prin atât documentația de dispecerat Unirii, cât și cel aferente echipamentelor îmbarcate sunt software de tip închis, adică singurul care poate face modificări este cel care l-a dezvoltat, după regulile proprii și cu tool-urile de dezvoltare proprii cu drepturi de proprietate doar ale firmei Bombardier”, spun în cererea adresată CNSC contestatarii.
Ei spun că au contactat firma Bombardier, fără rezultat. „Contestatoarea a contactat societatea Bombardier, solicitând o ofertă pentru executarea lucrărilor de modificare și adaptarea echipamentelor software în discuție. Până la momentul formulării prezentei contestații societatea Bombardier nu a răspuns cererii Alstom”, spun nemulțumiții.
În condițiile în care Bombardier nu și-a dat acordul sau nu răspunde solicitărilor, singura soluție este înlocuirea integrală a echipamentelor, însă aceasta s-ar putea face pentru sume mult mai mari decât cele prevăzute de către Metrorex.
În principal Alsrom solicită obligarea Metrorex să garanteze participanților disponibilitatea societății Bombardier, suplimentarea resurselor valorice și modificarea condițiilor de execuyție fie prin prelungirea duratei de xeceuție, fie prin ajustarea cerinței de a se lucra sub trafic și, în subsidiar, anularea procedurii de atribuire, „date fiind erorile impsivil de remediat”.
„Estimarea valorică a necesarului de ore și activități este semnificativ sub-evaluată, iar coondițiile de realizare a unora dintre lucrări sunt imposibilă de respectat din punct de vedere tehnic, în limitele și condițiile speciale impuse prin documentație”, afirmă asocierea condusă de Alstom.
Ei spun că „trebuie înlocuite toate stațiile de lucru din posturile locale și dispeceratul de trafic, având în vedere vechimea lor de 14 ani, precum și necesitatea actualizării sistemului de operare la unul de uzanță actuală (sistemul de operare actual este Windows XP”, informează contestatarii. Microsoft a încheiat suportul gratuit pentru acest sistme de operare acum șase ani, în prezent acordându-se asistență doar contracost.
O licitație de 100 de milioane de euro
Metrorex a publicat în noiembrie 2019 anunțul de participare privind modernizarea întregii Magistrale de metrou 2. Lucrările ar trebui să dureze doi ani, inclusiv proiectarea. Obiectul licitației este „Îmbunătățirea serviciilor de transport public de călători cu metroul pe Magistrala 2. Berceni – Pipera”, iar aceasta presupune înlocuirea căii de rulare și instalații pe interstații.
Dacă licitația nu va fi anulată ofertele vor fi deschise în luna februarie.
Firma ce va fi desemnată câștigătoare va trebui să realizeze detaliile de execuție. Scopul proiectului este creșterea frecvenței de operare, reducerea duratei de deplasare cu metroul, creșterea gradului de confort al pasagerilor, diminuarea cheltuielilor de operare și întreținere pentru Magistrala 2 de metrou și creșterea gradului de siguranță în exploatare.
Valoarea totală estimată este de 446,82 milioane lei. Vor fi efectuate lucrări subterane, construcții căi ferate, semnalizare feroviară, lucrări în stații de metrou, cablări și conexiuni electrice, instalații de distribuție a apei și, desigur, proiectare tehnică. Antreprenorul desemnat va realiza studiul preliminar de zgomote și vibrații și studiul final de zgomote și vibrații
Desemnarea câștigătorului se va face pe baza unui punctaj care este format în proporție de 60% din prețul ofertei și 40% din propunerea tehnică. Aceasta este defalcată pe baza metodologiei corespunzătoare pentru obținerea asigurării că lucrările sunt realizate la parametrii calitativi solicitați și a planului de lucru pentru realizarea activităților ce fac obiectul contractului.
Bani europeni pentru lucrări
Finanțarea lucrărilor urmează să se facă prin Programul Operational Infrastructura Mare – POIM 2014-2020, completate de bugetul de stat. Termenul limită pentru primirea ofertelor este de 27 ianuarie 2020.
Potrivit organizatorilor licitației, lucrările sunt impuse de:
- Uzura accentuată a celei mai mari părți a căii de rulare
- Îmbunătățirea intervalelor de urmărire a trenurilor
- Creșterea accelerată a tonajului înmagazinat
- Nivel tehnic depășit al instalațiilor și echipamentelor existente, de generație 1965-1980
- Schimbări de norme tehnice survenite in ultimii ani, ceea ce fac ca multe instalații să nu mai respecte actualele cerințe (spre exemplu, protecția la foc)
- Imposibilitatea reparațiilor din cauza ieșirii din fabricație a reperelor necesare
- Costuri de mentenanță sporite din cauza durateiu de viață depășite
Lucrările prevăd modernizarea a 18,68 kilometri de cale dublă, o lungime identică a instalațiilor electrice, modernizarea firului aerian pe 1,2 kilometri, modernizarea instalațiilor sanitare, de protecție împotriva incendiilor.
Lucrările se vor realiza etapizat, astfel:
- În timpul pauzelor norcturne, fără oprirea circulației trenurilor pe tunele, stații, galerii
- Cu oprirea circulației, în weekend pe galerii duble sau pe zona aparatelor de cale, dacă sunt simple
- Cu oprirea circulației, numia cât este necesar tehnologic, pe zona aparatelor de cale de tipul bretelelor, etapizat și corelat cu grafiucd e de exploatare
- După demontarea căii existente
- Calea de rulare, după înlocuirea șinei și blocheților
Obiective urmărite
Se urmărește ca la finele lucrărilor să fie atinse urmăoarele ținte:
- O frecevnță a trenurilor care să poată coborî până la 90 de secunde
- Utilizarea trenurilor de metrou grele pentru exploatare urbană, cu sarcină maximnă pe osie de 14 tone
- Alimentare cu energie prin șina a treia de tracțiune
- Viteză comercială de 36 kilometri la oră și maximă de 80 kilometri la oră
- Prinderi elastice ale șinei, traversele de lemn eliminate integral.
“Trebuie să înţelegeţi că Magistrala 2 este foarte veche, dovadă că o băgăm într-o etapă de modernizare complexă, care înseamnă înlocuirea căii de rulare pe toată lungimea, 18 kilometri, cale dublă, şi înlocuirea echipamentelor de pe calea de rulare. Durata este de 48 de luni, datorită faptului că vom lucra numai pe timp de noapte, fără a întrerupe circulaţia. Dacă ar fi fost să fie o execuţie nouă, o făceai într-un an şi jumătate”, spunea în primăvara anului trecut, Dumitru Şodolescu, la acel moment director general al Metrorex.