Alstom: comenzi de 1,7 mld euro si vanzari de 1,8 mld euro pentru T3 din 2017/18

In cel de-al treilea trimestru al exercitiului financiar 2017/18 (de la 1 octombrie la 31 decembrie 2017), Alstom a inregistrat comenzi in valoare de 1,7 miliarde euro, comparativ cu 1,0 miliarde in aceeasi perioada a anului trecut. Vanzarile Grupului s-au ridicat la 1,8 miliarde euro, în crestere cu 6% (crestere organica cu 8%) fata de cele 1,7 miliarde euro din cel de al treilea trimestru 2016/17.

In primele noua luni ale anului financiar 2017/18 (de la 1 aprilie la 31 decembrie 2017), valoarea comenzilor inregistrate de Alstom a atins 4,9 miliarde euro. Vanzarile Grupului s-au ridicat la 5,5 miliarde euro, in crestere cu 6% fata de primele noua luni din exercitiul anterior, 2016/17.  La 31 decembrie 2017, registrul comenzilor in curs a atins valoarea de 32,8 miliarde euro, oferind o buna vizibilitate asupra vanzarilor viitoare.

„Alstom a inregistrat performante comerciale bune in acest trimestru. Mai mult, cresterea vanzarilor in primele noua luni ale exercitiului 2017/18 a fost in conformitate cu obiectivele pentru 2020, care s-au confirmat. In acelasi timp, continuam sa facem progrese in proiectul Siemens-Alstom. Semnarea Business Combination Agreement-ului este asteptata in perioada urmatoare, iar Adunarea Actionarilor Alstom pentru aprobarea tranzactiei urmeaza sa aiba loc in iulie 2018”, a declarat Henri Poupart-Lafarge, Presedinte si CEO al Alstom.

Astfel, potrivit analizei detaliate, in cel de-al treilea trimestru al anului financiar 2017/18, Alstom a inregistrat comenzi in valoare de 1,7 miliarde euro, care au inclus ultimele 100 de trenuri pentru proiectul PRASA din Africa de Sud, trenurile Pendolino cu mentenanta asociata pentru operatorul NTV din Italia si trenurile regionale din Franta.

Vanzarile au atins cifra de 1,8 miliarde euro în al treilea trimestru, in special datorita progresului inregistrat in proiectul sistemului de metrou din Riad, Arabia Saudita, livrarii de trenuri regionale si de mare viteza din Franta, precum si a executarii contractului de mentenanta din Marea Britanie.

Tranzactia Siemens – Alstom, finalizata la sfarsitul lui 2018

Reamintim ca in septembrie 2017, Siemens si Alstom au semnat un Memorandum de Intelegere, in vederea combinarii diviziilor Siemens din domeniul mobilitatii, inclusiv cea de tractiune feroviara, cu Alstom. Prin aceasta tranzactie se reunesc doi jucatori inovatori de pe piata feroviara, cu un potential unic, atat din punct de vedere operational, cat si al valorii oferite clientilor.

In prezent, procedura de informare si consultare a comitetelor de intreprindere se afla in plina desfasurare, estimandu-se ca Acordul de Combinare (Business Combination Agreement) va fi semnat in primul trimestru al anului calendaristic 2018 si ca in iulie va avea loc Adunarea actionarilor Alstom pentru aprobarea tranzactiei, inclusiv pentru anularea drepturilor duble de vot.

De asemenea, tranzactia va face obiectul verificarii de catre autoritatile de reglementare din Franta, inclusiv din domeniul investițiilor straine si al concurentei, si va necesita confirmarea autoritatii franceze a pietei de capital (AMF) a faptului ca Siemens nu este obligata sa lanseze nicio oferta de preluare dupa efectuarea contributiei. Se estimeaza ca tranzactia va fi finalizata la sfarsitul anului calendaristic 2018.

Siemens a demarat procesul de disociere a diviziei sale de mobilitate, pentru a-si aduce contributia catre Alstom. Numai dupa ce va obtine toate aprobarile relevante in materie de concurenta si dupa finalizarea tranzactiei, Alstom va putea analiza intr-un mod mult mai detaliat cele doua intreprinderi combinate. Alstom va putea apoi sa evalueze oportunitatea prezentarii unor declaratii anticipative cu privire la anumiti indicatori cheie de performanta financiari sau nefinanciari.

Obiectivele pentru 2020 au fost confirmate

Pana in 2020, vanzarile ar trebui sa creasca organic cu 5% pe an. Marja EBIT ajustata ar trebui sa atinga circa 7% pana in 2020, fiind stimulata de volum, de diversitatea portofoliului si de rezultatul actiunilor axate pe excelenta operationala. Pana in 2020, Alstom anticipeaza conversia in proportie de circa 100% a venitului net in flux liber de lichiditati.