Alstom a prezentat trenul regional Léman Express

11 aprilie 2019

Compania Alstom a prezentat primul tren regional Léman Express finalizat pentru linia transfrontaliera franco-elvetiana Cornavin – Eaux-Vives – Annemasse (CEVA) la fabrica sa din Reichshoffen, in nord-estul Frantei.
In total, 17 trenuri Régiolis apartinand clasei Coradia Polyvalent au fost comandate de SNCF, fiind finantate in totalitate de regiunea Auvergne-Rhône-Alpes. Dupa aproape 24 de luni de teste efectuate in Republica Ceha, Franta si Elvetia, primele livrari vor fi efectuate in vara acestui an. Trenurilor vor intra in serviciu comercial la jumatatea lunii decembrie 2019.
Conform cerintelor liniei tranfrontaliere CEVA, trenurile sunt configurate in versiune suburbana, fiecare tren de 72 de metri transportand pana la 204 de pasageri pe scaune cu o viteza de pana la 140 km/h, conform certificarii valide in Elvetia. Proiectate sa asigure legaturile transfrontaliere datorita tehnologiei ERTMS, trenurile pot opera pe mai multe tipuri de retea electrica (25kV, 1500 V si 15 kV pentru Germania si Elvetia).
Pentru a optimiza fluxul de pasageri si pentru a reduce timpul de oprire in statii, trenurile Coradia Polyvalent Léman Express sunt dotate cu podea joasa, sapte usi pe fiecare parte, toate dotate cu rampe de acces, iar peroanele sunt foarte spatioase. Acesta este primul tren care raspunde cerintelor STI privind pasagerii cu mobilitate redusa. Interiorul ofera confort imbunatatit datorita scaunelor care sunt echipate cu lumini de citit individuale si prize electrice, dar si spatii dedicate bicicletelor si bagajelor.
Calitatea calatoriei este si ea imbunatatita datorita ferestrelor generoase si nivelului redus de zgomot.
Trenurile Coradia Polyvalent Léman Express apartin gamei de trenuri Coradia produse de Alstom. 312 astfel de vehicule au fost vandute in noua regiuni franceze. In total, aceste vehicule au efectuat 50 de milioane de kilometri in serviciu comercial.