Alstom a livrat primul tramvai Citadis in orasul Caen la Mer

Primul tramvai Citadis XO5 din cele 23 destinate comunitatii urbane Caen la Mer a ajuns la Centrul de Operatiuni si Mentenanta din Fleury-sur-Orne, iar de aici a fost predat reprezentatilor orasului si celor ai companiei Alstom.

Contractul a fost semnat in 2016 pentru suma de 52 milioane de euro.

Tramvaiul Citadis XO5 pentru Caen la Mer are lungimea de 33 metri, este echipat cu 6 usi duble pe fiecare parte si va putea transporta peste 210 pasageri.

Tramvaiul va beneficia de iluminare LED 100% cu difuzoare pentru a omogeniza sursa de lumina, 6 ecrane foarte mari pentru informarea pasagerilor și ferestre mari care acopera 45% din suprafata tramvaiului. Acesta va oferi, de asemenea, puncte de încărcare USB, o premiera pentru tramvaie in Franța. Deosebit de eficient din punct de vedere energetic, tramvaiul Citadis X05 pentru comunitatea urbană din Caen la Mer va putea, de asemenea, să urce pantele cu inclinatii mai mari de 8% și va avea componente standardizate, mai accesibile, oferind locuitorilor din Caen la Mer, toate garanțiile pentru înlocuirea avantajoasă a sistemului actual de transport cu tramvaiul.

Opt dintre cele douăsprezece fabrici Alstom din Franța sunt implicate în proiectarea și fabricarea tramvaiului Citadis pentru Caen la Mer: La Rochelle este responsabila pentru managementul de proiect, proiectare, asamblare și testare, Ornans pentru motoare, Le Creusot pentru boghiuri, Tarbes pentru dispozitivele de tracțiune, Valenciennes pentru aspectul interior, Villeurbanne pentru electronica de la bord, Aix en Provence pentru tahometrie și Saint-Ouen pentru proiectare.

Până în prezent, peste 2500 de tramvaie Citadis au fost vândute în mai mult de 50 de orașe din întreaga lume, dintre care 23 în Franța, unde tramvaiele din aceasta gama circula de aproape 20 de ani și au peste un miliard de kilometri efectuati. Versiunea X05 a tramvaiului Citadis a fost deja comandată de Nisa, Sydney și Lusail (Qatar).