Alstom a câștigat contractul pentru trenurile de metrou din Barcelona

2 august 2019

Transports Metropolitans de Barcelona, TMB, a acordat un contract companiei Alstom pentru constructia si livrarea a 42 de trenuri de metrou care vor inlocui vehiculele care circula in acest moment pe liniile 1 si 3. Valoarea contractului este de 268 de milioane de euro si prevede livrarea a 24 de trenuri cu ecartament iberic (1668mm) pentru Linia 1 si a 18 trenuri cu ecartament standard pentru linia 3.
Trei companii au participat la licitatia care a fost lansata in februarie. Dupa excluderea companiei CRRC Qingdao Sifang deoarece nu a indeplinit criteriile licitatiei, Alstom si CAF au ramas in competitie.
Conform TMB, oferta depusa de Alstom a fost cea mai buna din punct de vedere financiar, al caracteristicilor tehnice si al planului de livrare.
Alstom si-a luat angajamentul de a livra primele doua prototipuri – unul pentru Linia 1 si altul pentru Linia 3 in decurs de 48 de saptamani de la semnarea contractului. In urmatorii doi ani, Alstom va livra 18 trenuri pentru Linia 3, iar in urmatorii doi ani si jumatate, cele 24 de trenuri care vor fi puse in serviciu comercial pe Linia 1.
Conform specificatiilor, noile trenuri au fost proiectate tinandu-se cont de criterii de durabilitate care includ o caroserie usoara, un consum energetic redus, un nivel ridicat de reciclabilitate si facilitarea mentenantei.
Conform TMB, in acelasi timp cu procedura de achizitie, compania gestioneaza finantarea noului parc de vehicule cu ajutorul institutiilor de creditare publice si bancilor private, autorizate de Consiliul Administrativ in decembrie.