duminică, mai 28, 2023
spot_img

Alo, DNA? Cum a devenit ”serviciu social” un contract atribuit fără licitație la Regionala Timișoara

Un contract atribuit fără licitație la Regionala Timișoara a Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA ar trebui cercetat de procurorii DNA, în cadrul investigației declanșate zilele trecute. Responsabilii din fieful feroviar al lui Ion Simu-Alexandru și Sorin Grindeanu au încredințat un contract de pază a obiectivelor de pe raza regionalei, în valoare de aproape un milion de euro, către o firmă cu doar trei angajați. Atribuirea s-a făcut prin ”negociere”.

contract atribuit fără licitație la Regionala TimișoaraZilele trecute, publicația online DeBanat.ro dădea informația că o firmă din Peciu Nou, WBC Best Guard SRL, a câștigat licitația organizată de Sucursala Regională de Căi Ferate Timișoara pentru paza și protecția stațiilor CF de pe raza sucursalei. Pentru contractul valabil un an, societatea va primi 4,7 milioane de lei.

Informația privind încredințarea contractului către firma menționată este reală, anunțul de atribuire fiind publicat în Sistemul electronic de achiziții publice. Aici se precizează faptul că atribuirea s-a făcut pentru suma de 4.777.019,1 lei, adică echivalentul a peste 965.000 de euro.

Contract atribuit fără licitație la Regionala Timișoara. S-a făcut prin ”negociere”

Ziariștii bănățeni au greșit însă atunci când au folosit cuvântul ”licitație”. Pentru că nu a fost nicio licitație publicată în SEAP, așa cum ar fi fost normal când vine vorba despre o asemenea sumă, iar contractul a fost atribuit în urma unei ”negocieri”.

Pentru a obține explicații, Club Feroviar l-a contactat într-o primă fază pe directorul interimar al Regionalei Timișoara, Adrian Istrati. În paranteză fie spus (vom dezvolta mai jos) postul de director este ”securizat” pentru actualul șef al CNCF CFR SA, Ion Simu-Alexandru, în urma manevrei din primăvara trecută dezvăluită de Club Feroviar și care este acum anchetată de procurorii DNA.

Istrati ne-a precizat că din punctul său de vedere atribuirea este perfect legală, dar pentru detalii ne-a trimis la Centralul companiei.

CFR SA: a fost vorba de ”servicii sociale și alte servicii specifice”

Răspunsul a venit prompt, însă nu lămurește de ce a fost nevoie de o atribuire directă și nu s-a organizat licitație. Îl redăm în continuare, cu mențiunea că sublinierile aparțin redacției Club Feroviar:

”În conformitate cu prevederile Legii nr 333/2003, modificată prin OUG nr. 16/2005, ale Legii nr 9/2007 și ale Legii nr 40/2010, achiziția serviciului de <Pază și Protectie în stații CF de pe raza Sucursalei Regionale de Căi Ferate Timișoara> este necesară pentru paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor. Pentru că este proprietara clădirilor din stațiile CF și a terenurilor aferente, entitatea contractantă are obligația de a asigura permanent, pe de o parte paza bunurilor, ordinea și protecția spațiilor publice ale stațiilor CF unde își desfășoară activitatea personalul propriu, iar pe de altă parte are și obligația de a asigura paza bunurilor, ordinea și protecția publicului călător.

Având în vedere codul CPV aferent contractului (CPV 79713000-5) ce se regăsește în Anexa II din Legea nr.99/2016 privind achizițiile sectoriale, cu modificările și completările ulterioare (servicii sociale și alte servicii specifice încadrate la Art.124, alin.1), SRCF Timișoara a aplicat procedura de <Negociere>, în conformitate cu prevederile Art.82, alin (6), din lege, coroborat cu prevederile Procedurii Operaționale – Achizițiile la C.N.C.F. CFR – S.A pentru care nu se aplică prevederile Legii nr. 99/2016. Menționăm faptul că SRCF Timișoara, în conformitate cu prevederile procedurii sus-menționate, a transmis invitație de participare către trei operatori economici, în vederea depunerii unor oferte pentru serviciile solicitate”.

Alte regionale ale CFR SA, dar și CFR Călători și STB au organizat licitații

Nu putem să înțelegem din acest răspuns decât că, fiind un serviciu social, paza unităților feroviare de pe raza Regionalei Timișoara nu a mai necesitat organizarea unei licitații.

Însă alte regionale ale companiei de infrastructură, dar și SNTFC CFR Călători sau STB nu au interpretat așa legea și au făcut licitație pentru contractarea serviciilor de pază a obiectivelor feroviare. De exemplu, la finele lunii iunie a anului trecut Regionala Craiova a CNCF CFR SA a lansat o licitație pentru pază în patru stații CF modernizate, după cum a scris atunci Club Feroviar. Tot anul trecut, dar în aprilie, CFR Călători a lansat o licitație pentru serviciul de pază la Revizia de Vagoane București Basarab. Putem da și exemplul Societății de Transport București, care toamna trecută a scos la licitație paza obiectivelor sale, în vederea semnării unui acord-cadru pe cinci ani.

Sistemul electronic de achiziții publice este plin de anunțuri de licitație pentru contractarea de servicii de pază. Nu însă și din partea Regionalei Timișoara a CNCF CFR SA, unde a fost vorba de un ”serviciu social”.

Banii primiţi de la CFR vor multiplica de 12 ori cifra de afaceri a firmei din Peciu Nou

Dar ce hram poartă firma WBC Best Guard SRL, care a tras lozul câștigător la licitația Regionalei Timișoara?

Potrivit bilanțului pe 2021 depus la Ministerul Finanțelor Publice (ultimul disponibil), societatea cu răspundere limitată a avut în acel an un profit de 19.152 de lei, la o cifră de afaceri de 400.000 de lei. Rezultă deci că prin contractul încheiat cu SRCF Timișoara firma își va multiplica în acest an cifra de afaceri de 12 ori față de 2021. O ”binemeritată” infuzie de bani de la stat.

O afacere de familie

Administratorul firmei din Peciu Nou este un anume Adrian Boghian. Interesantă este o coincidență de nume, dar și faptul că un consilier local independent din Peciu Nou, Diana Boghian și soțul acestei, Cosmin Boghian, sunt angajați ai firmei în cauză. Mai mult, alesul local independent este și acționar la firma respectivă, notează jurnaliștii de la Buletin de Timișoara.

Consilierul local independent din Peciu Nou Diana Boghian este, conform declarației de avere din 2022, juristconsult la SC WBC Best Guard SRL, iar soțul acestei, Cosmin Boghian, este director comercial. Diana Boghian a fost aleasă în anul 2020, de către Consiliul Local Peciu Nou ca reprezentant în Consiliul de administrație al unităților de învățământ preuniversitar din comuna Peciu Nou, pentru anul școlar 2020-2021. Conform HCL de aprobare, Diana Boghian a participat la vot, și chiar s-a votat singură pentru a face parte din Consiliul de Administrație. Din această cauză, va fi sesizată Agenția Națională de Integritate pentru un posibil conflict de interese, dar și incompatibilitate cu funcția publică.

Firma SC WBC Best Guard SRL a mai câștigat în 2022 un contract de peste 37.000 de lei pentru servicii de pază si ordine cu Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Timiș, instituție condusă de un reprezentant al PSD Timiș.

Simu și Ceșa, urmăriți penal. DNA a luat la puricat contractele Regionalei Timișoara

contract atribuit fără licitație la Regionala Timișoara DNA s-a pus pe CFRLuni, DNA a anunțat că directorul general al CNCF CFR SA, Ion Simu-Alexandru, și directorul general adjunct tehnic, Petru Ceșa, au fost puși sub urmărire penală de către DNA Timișoara, după cum a scris atunci Club Feroviar.

Decizia de punere sub urmărire penală a venit după ce Club Feroviar a dezvăluit în luna aprilie a anului trecut că Ion Simu-Alexandru a reușit o performanță nemaiîntâlnită până acum în istoria căilor ferate române: să ocupe patru funcții diferite în cadrul aceleiași companii într-un interval de numai patru zile. A fost director general al companiei, apoi a revenit pe funcția de consilier la SRCF Timișoara, post pe care l-a ocupat până pe 17 decembrie 2021, când a fost numit în centralul gestionarului infrastructurii. A doua zi a fost numit, prin semnătura lui Petru Ceșa, director al Regionalei Timișoara. Apoi, lovitura de grație: a fost numit din nou director general al CNCF CFR SA.

La nici 24 de ore după anunțul punerii sub urmărire penală a lui Simu și Ceșa, DNA Timișoara a luat la puricat toate contractele încheiate de SRCF Timișoara în ultimii cinci ani, așa cum a scris Club Feroviar.

Ar putea începe cu acest contract atribuit fără licitație la Regionala Timișoara.

Ultimele Articole