Alianta Vestului, formata pentru a accesa fonduri europene in vederea dezvoltarii unor linii ferate de mare viteza

Primarii celor mai mari patru mari orase din vestul si nord-vestul Romaniei, Timisoara, Cluj-Napoca, Oradea si Arad, au creat o alianta care isi propune sa le conecteze prin autostrazi si linii ferate de mare viteza. Pentru derularea acestor proiecte, alianta nou formata vizeaza accesarea fondurilor europene.

“Noi, Nicolae Robu, Gheorghe Falca, Ilie Bolojan si Emil Boc, primarii oraselor Timisoara, Arad, Oradea si Cluj-Napoca, am decis infiintarea Patrulateralei Vestului, for informal pentru schimburi de idei si de experienta intre noi, dar si de cooperare pe proiecte mari, in primul rând de conectivitate de mare viteza si in plan cultural.

Ne propunem ca aceasta structura sa fie cadru pentru schimburi de idei si de experienta intre noi, dar si de initiere impreuna de proiecte infrastructurale majore, mai ales pe linia imbunatatirii conectivitatii intre cele patru orase – cale ferata de mare viteza, autostrada, drum expres, rapid – si de cooperare in domeniile cultura, educatie, sanatate, turism, sport, securitate. Vrem sa dam si un exemplu national de cooperare pentru abordarea de proiecte mari, inaccesibile fiecaruia in parte”, scrie cotidianul Gazeta de Cluj, citandu-l pe primarul orasului Timisoara, Nicolae Robu.

„Cele patru orase au semnat un document de lucru. Apoi vrem sa semnam cu alti primari, de exemplu cu cel din Caras-Severin”, sustine Gheorghe Falca.

La rândul sau, Ilie Bolojan a declarat ca parteneriatul este foarte important si pentru Oradea din punctul de vedere al conectivitatii, pentru ca exista o legatura foarte importanta intre aceste orase.

“Nu ai cum sa obtii o sursa de finantare daca vii cu o bucatica dintr-un astfel de proiect mare, trebuie sa vii cu intregul. Or, se stie ca Uniunea Europeana are si proiecte majore, pentru care se pot obtine bani direct de la Bruxelles. Sunt mai multe surse de finantare si vrem sa ajungem sa accedem la ele si vom incepe sa lucram efectiv in cadrul acestei patrulaterale a vestului”, a punctat primarul Nicolae Robu.