joi, iulie 11, 2024
spot_img

Alfa Pendular a împlinit 25 de ani

De la prima lor călătorie comercială, la 1 iulie 1999, trenurile Alfa Pendular ale Comboios de Portugal (CP) (Caile Ferate Portugheze) au parcurs mai mult de 65 de milioane de kilometri și au transportat aproape 41 de milioane de pasageri. În total, au fost operate mai mult de 162 000 de servicii.
La începutul lunii iulie, CP a marcat în mod simbolic cea de-a 25-a aniversare a primei călătorii comerciale a serviciului Alfa Pendular.
Pentru a marca acest moment istoric, unii dintre profesioniștii care au făcut parte din această experiență, inclusiv mecanicul care a condus trenul în prima călătorie comercială între Lisabona și Porto – Eduardo Silva, controlorul de bilete care a făcut călătoria inaugurală cu ministrul de atunci, João Cravinho – António Azevedo Pereira, și două asistente de călătorie de la acea vreme – Isabel Banhudo și Laura Bandeira, au pornit la drum cu Alfa Pendular 127, între Lisabona-Santa Apolónia și Porto-Campanhã, la fel ca în urmă cu 25 de ani. Momentul a fost marcat de schimbul de amintiri și de o promisiune: „Peste 25 de ani ne vom întoarce aici pentru a sărbători 50 de ani”.
„Aceasta este o piatră de hotar, deoarece acesta este unul dintre cele mai importante servicii ale CP, serviciul nostru premium, care este foarte important pentru sustenabilitatea companiei”, potrivit președintelui Consiliului de Administrație al CP, Pedro Moreira, care a luat parte, de asemenea, la călătoria comemorativă.

Trenurile Alfa Pendular au parcurs mai mult de 65 de milioane de kilometri

În acești 25 de ani, trenurile Alfa Pendular „au parcurs mai mult de 65 de milioane de kilometri, ceea ce echivalează cu mai mult de 1.600 de întoarceri în jurul planetei, au efectuat mai mult de 162.000 de servicii comerciale și au transportat aproximativ 41 de milioane de pasageri”, a spus el.
Reactivarea recentă a două servicii comerciale s-a dovedit a fi un pariu câștigător. „În primele cinci luni ale anului, am înregistrat o creștere de peste 26% a numărului de pasageri pe Alfa Pendular, iar veniturile au crescut cu peste 36%, rezultate care se datorează în mare măsură reactivării a două servicii comerciale, lucru care a fost realizat doar datorită optimizării disponibilității acestei serii de trenuri”, a subliniat Pedro Moreira, care a garantat că obiectivul CP este de a menține și stimula acest serviciu. „Multe trenuri sunt epuizate și există o cerere în creștere, ceea ce ne motivează să continuăm să investim în acest serviciu”, a spus el.
Secretarul de stat pentru mobilitate, Cristina Pinto Dias, a ținut să însoțească începutul acestei călătorii. „Nu puteam să nu fiu aici. Este un moment de sărbătoare și a trebuit să mă alătur lucrătorilor CP și să îi felicit, pentru că numai prin munca, dedicarea, angajamentul și spiritul lor inovator și transformator am reușit să avem acest tren care a trăit și a supraviețuit timp de generații, adaptându-se și fiind un tren al prezentului și absolut actual”, a spus ea.
Cristina Pinto Dias a subliniat, de asemenea, faptul că Alfa Pendular este un tren de mobilitate electrică. „Aici se află mobilitatea viitorului”, a subliniat ea. Este, de asemenea, un tren sigur, inteligent și durabil, „dimensiuni care vor ghida politica de mobilitate ecologică a guvernului, pe care dorim să ne concentrăm în următorii patru ani”, a spus ea.
„Acesta este un moment de inspirație pentru viitorul care va urma. O companie care trăiește și se adaptează cu atâta ușurință, trecând prin generații și transformări, este în mod clar pregătită să preia afacerea de mare viteză, care va fi o altă provocare. CP și lucrătorii săi sunt cel mai mare atu și garanția că acest lucru va fi posibil și că vom avea CP pentru încă 168 de ani”, a declarat secretarul de stat la bordul Alfa Pendular.

Despre Alfa Pendular

Trenurile electrice din seria 4000 ale CP, cunoscute și sub numele de trenuri Alfa Pendular, au intrat în serviciul Căilor Ferate Portugheze în 1999. Achiziționarea acestui material rulant a făcut parte din strategia și obiectivul CP de a-și îmbunătăți serviciile prin creșterea confortului și vitezei trenurilor sale.
În 1996, CP a plasat o comandă către producătorul italian FIAT Ferroviaria pentru 10 trenuri electrice cu basculare activă, capabile să circule la o viteză maximă de 220 km/h și compuse din șase vagoane fiecare, oferind un total de 301 locuri.
Serviciul comercial Alfa Pendular a fost lansat la 1 iulie 1999 pe ruta Lisabona-Porto.

IN THE SPOTLIGHT

FOTO. 10 ani de 160 km/oră pe București-Constanța. Locomotiva inaugurală, pe butuci

Pe 4 iulie 2014 CFR Călători a pus în circulație, oficial, primul tren care circula cu 160 km/oră pe București-Constanța. Asta după mai bine...

Ultimele Articole