spot_img
marți, noiembrie 30, 2021
spot_img

Alegeri prezidențiale în Republica Moldova. Călătorii gratuite pe CFR pentru elevii basarabeni

Duminică vor avea loc alegeri prezidențiale în Republica Moldova, al doilea tur de scrutin, în care se înfruntă pro-europeana Maia Sandu și pro-rusul Igor Dodon. Autoritățile de la București vor să le ofere elevilor basarabeni din România posibilitatea de a vota, prin acordarea unei călătorii dus-întors gratuite pe căile ferate române. Rezultatul scrutinului din stânga Prutului depinde de voturile acumulate în primul tur de un fost feroviar.

Adrian Bărbulescu

alegeri prezidențiale în Republica Moldova

Duminică, 15 noiembrie, în Republica Moldova va avea loc turul 2 al alegerilor prezidențiale. În acest context, pe site-ul Ministerului Transporturilor a fost pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de urgență a Guvernului privind instituirea cadrului legal pentru facilitarea transportului gratuit al elevilor pe calea ferată română în vederea exercitării dreptului de vot la alegerile prezidențiale din data de 15 noiembrie 2020 de către elevii care sunt cetățeni ai Republicii Moldova și care studiază în România.

Alegeri prezidențiale în Republica Moldova. 13 secții de votare pe teritoriul României

Foarte mulți cetățeni ai Republicii Moldova își fac studiile liceale, respectiv universitare, în localitățile de pe teritoriul României, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Pe teritoriul României vor fi deschise 13 secții de votare pentru cetățenii moldoveni cu drept de vot, respectiv în: București (două secții), Iași, Galați, Timișoara, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Bacău, Suceava, Craiova, Sibiu și Oradea.

O călătorie dus-întors gratuită pentru fiecare elev basarabean de peste 18 ani

alegeri prezidențiale în Republica Moldova la mare cu trenulProiectul de act normativ vrea să creeze cadrul legal pentru acordarea unei călătorii gratuite pe calea ferată dus-întors, către şi dinspre localităţile din România unde se organizează secţii de votare, la trenurile Regio şi Interregio, clasa a II-a, pe 15 noiembrie 2020, în vederea exercitării dreptului de vot de către toți elevii cu drept de vot din Republica Moldova care studiază în România.

Studenții beneficiază deja de gratuitate la călătoriile pe calea ferată, încă din 2017.

Astfel, se propune eliberarea biletului de călătorie la casele de bilete ale staţiilor şi agenţiilor de voiaj pe baza actului de identitate care să ateste cetăţenia Republicii Moldova şi a carnetului de elev vizat pentru anul şcolar în curs, obligatorie fiind procurarea atât a biletului pentru dus, cât şi pentru întors. Pe biletul de călătorie eliberat se va menţiona numele şi prenumele beneficiarului, codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate, calitatea elev (E).

Persoanele care, prin fraudă, vor călători suplimentar faţă de călătoria gratuită acordată vor suporta consecinţele legii, se arată în proiect. Precizarea este făcută în contextul în care bazele de date ale operatorilor feroviari de transport de călători nu sunt interconectate și nu se poate ști dacă o persoană a rezervat, de exemplu, un bilet la CFR Călători și altul la Regio Călători. Problema a fost semnalată în nenumărate rânduri în ceea ce privește călătoriile gratuite ale studenților români.

Operatorii feroviari vor prezenta la ARF situația elevilor care au călătorit pentru a vota

alegeri prezidențiale în Republica Moldova licitația de rame electrice RE-IR achiziția de automotoare deturnare de fonduri la CFR Călători
Decontarea e în pixul președintelui ARF, Gigi Gavrilă

Operatorii de transport feroviar care asigură transportul elevilor basarabeni în ziua votului vor prezenta la Autoritatea pentru Reformă Feroviară – Direcţia Economică și Finanțări o situaţie a călătorilor care au beneficiat de această gratuitate. Situaţia va cuprinde numele şi prenumele beneficiarului, codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate, călători expediaţi, călători km şi valoarea totală a călătoriei, fiind înaintată până la data de 15 decembrie 2020.

Operatorii de transport feroviar care asigură transportul elevilor cu drept de vot din Republica Moldova care studiază în România vor recupera contravaloarea biletelor de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, capitolul 68.01 „Asigurări şi asistenţă socială”.

”Prin măsura propusă, se urmărește facilitarea exercitării dreptului de vot, pentru asigurarea legitimității procesului electoral, prin participarea cât mai extinsă a cetățenilor Republicii Moldova la vot, asigurându-se gratuitatea pe mijloacele de transport pentru elevii și studenții din Republica Moldova aflați la studii în România”, se mai arată în nota de fundamentare,

Alegeri prezidențiale în Republica Moldova. Primul tur a fost câștigat de Maia Sandu

alegeri prezidențiale în Republica MoldovaMaia Sandu a câștigat primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, cu 36,16% din voturi, și va intra în turul al doilea, pe 15 noiembrie, cu actualul președinte al țării, Igor Dodon, care a obținut 32,61%.

Clasamentul celorlalți participanți la primul tur de scrutin este următorul:

Renato Usatîi – 16,90%

Violeta Ivanov – 6,49%

Andrei Năstase – 3,26%

Octavian Țîcu – 2,01%

Tudor Deliu – 1,37%

Dorin Chirtoacă – 1,20%

Rezultatul scrutinului depinde de voturile primite în primul tur de un fost feroviar

alegeri prezidențiale în Republica MoldovaÎn consecință, rezultatul turului 2 depinde către cine se vor îndrepta voturile primite în urmă cu două săptămâni de Renato Usatîi.

Acesta s-a născut pe 4 noiembrie 1978 în orașul Făleşti, și a absolvit Facultatea de Limbi Străine a Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălţi. Între anii 2000-2001, Renato Usatîi a lucrat ca supervizor la Aeroportul Internațional Chișinău.

Din 2002 până în 2004 a fost inginer superior la combinatul de alimentație a Căii Ferate din Moldova, unde era instructor pentru vagoanele restaurant, Presa de la Chișinău a relatat că Renato Usatîi, acum primarul orașului Bălți, ar fi fost implicat în contrabanda cu ţigări, cu vin sau chiar cu droguri prin intermediul rutelor de tren.

Din 2005 Usatîi este președintele companiei ВПТ-НН (VPT-NN), din orașul Nijni Novgorod, Federația Rusă, iar din 2013 este senior vicepreședinte al Uniunii Constructorilor Căilor Ferate, din Moscova.

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole