Au avut loc alegeri în Franța, pentru funcția supremă în stat. După o cursă strânsă împotriva candidatei de extremă dreapta Marine Le Pen, Emmanuel Macron a fost reales președinte pentru încă cinci ani. Contrar a ceea ce se întâmplă în România, unde politicienii promit autostrăzi, campania electorală din Franța a fost caracterizată prin promisiuni legate de tranziția climatică și, în special, de investițiile în transportul feroviar. Candidata de extremă dreapta Marine Le Pen a promis o măsură pe care actualul ministru al Transporturilor Sorin Grindeanu a introdus-o atunci când era prim-ministru.
În urma scrutinului de duminică, Emmanuel Macron a fost reales în funcţia de preşedinte al Franţei, cu 58,55% din totalul voturilor exprimate. Rivala lui Emmanuel Macron, Marine Le Pen, a obţinut 41,45% din voturi. În Paris, Macron a avut un scor de 81,5%, iar Le Pen, 14,9%, în vreme ce în nordul Franței alegătorii au preferat-o pe candidata de extremă dreapta.
Emmanuel Macron, în vârstă de 44 de ani, s-a clasat pe primul loc şi în turul întăi (27,85%), în timp ce Marine Le Pen, în vârstă de 53 de ani, s-a clasat în primul tur cu peste patru puncte procentuale (23,15%) în urma preşedintelui în exerciţiu.
Emmanuel Macron a fost reales. Trenuri de noapte și transport feroviar de marfă
Emmanuel Macron și-a centrat campania pe obiective climatice, în cadrul cărora transportul feroviar a avut un rol principal.
„Pentru că trenurile de noapte constituie soluția de mobilitate a viitorului, am decis să le relansăm, cu o investiție de 800 de milioane de euro. Vom pune în circulație zece linii de trenuri de noapte și 9.200 km de mici linii vor fi reabilitate de stat și de regiuni”, a promis el.
Nici transportul feroviar de marfă n-a fost lăsat deoparte în programul lui Emmanuel Macron: ”Un mare șantier a fost lansat pentru a revigora traficul feroviar de marfă și pentru a reduce astfel numărul camioanelor de pe autostrăzi. Pentru a-l face mai competitiv, vom moderniza rețeaua și vor fi simplificate reglementările. Statul investește deja masiv”, a mai spus Macron în campania electorală.
Marine Le Pen a promis transport feroviar gratuit pentru studenți
De cealaltă parte, candidata de extremă dreapta a susținut deplasarea cu autoturismul personal și a promis scăderea de la 20% la doar 5% a TVA la carburanți, considerând că energia este un bun de strictă necesitate. De asemenea, ea a promis un împrumut de 1.000 de euro pentru convertirea fiecărui vehicul pe bioetanol.
Totuși, ea a făcut și o promisiune în domeniul transportului feroviar, care aduce aminte de o măsură similară promovată de fostul lider al PSD Liviu Dragnea și introdusă de actualul ministru al Transporturilor Sorin Grindeanu, atunci când era prim ministru. În scopul de a le permite studenților să-și viziteze mai des familiile, Marine Le Pen a propus gratuitatea transportului feroviar la ore de vârf pentru tinerii cu vârste între 18 și 25 de ani.
Gratuitatea studenților pe CFR, introdusă de Grindeanu și eliminată de Cîțu
În plin război al PSD, partid condus la acea vreme de Liviu Dragnea (ulterior condamnat la închisoare), cu Justiția, în ianuarie 2017, Guvernul condus de Sorin Grindeanu dădea Hotărârea nr 42/2017.
„Studenții pot circula gratuit cu trenul, clasa a II-a, îndepând de mâine, 1 februarie, potrivit unui act normativ adoptat de Executiv în ședința de astăzi. Este vorba despre Hotărârea pentru aprobarea normelor metodologice privind acordarea facilităţilor de transport intern feroviar şi cu metroul pentru elevi și studenți. Astfel, studenţii români și străini înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă – licență, master, doctorat – în instituţiile de învăţământ superior acreditate din România beneficiază de gratuitate la transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, în tot cursul anului calendaristic, indiferent de distanță sau rutele călătoriilor”, se arăta într-un comunicat de presă dat de Guvern la data de 31 ianuarie 2107.
Pe 18 februarie 2021, premierul Florin Cîțu a anunțat că Guvernul a adoptat Ordonanță de Urgență prin care se elimină gratuitatea transportului cu trenul pentru studenți și se introduce un tarif redus cu 50%.
Alegeri în Franța. Și ceilalți candidați au venit cu promisiuni feroviare
Însă nu doar Emmanuel Macron și Marine Le Pen au venit cu promisiuni feroviare în fața alegătorilor în campania electorală pentru alegerile prezidențiale. Au făcut-o și ceilalți candidați, așa cum reiese dintr-o analiză realizată de Le Monde.
Le vom expune aici pe scurt:
Jean-Luc Mélenchon (La France Insoumise, extrema stângă)
Candidatul s-a pronunțat împotriva deschiderii către concurență a transportului feroviar. El a promis ”ranaționalizarea” SNCF și crearea unui ”pol public de transport și de mobilitate”. Promisiunea sa a fost de a crește numărul trenurilor cu tarife accesibile și de a introduce gratuitate la TER (trenuri expres regionale, echivalentul trenurilor Regio din România) și la transportul urban pentru tinerii de până la 25 de ani, pentru șomeri și pentru cei cu venituri mici.
Éric Zemmour (Reconquête, extrema dreaptă)
Éric Zemmour a promis să facă din trenurile de proximitate ”prioritatea bugetară a SNCF, identificând liniile care trebuie modernizate și susținând politicile de dezenclavizare prin intermediul trenului”.
Anne Hidalgo (Parti Socialiste, primarul Parisului)
Candidata socialistă s-a pronunțat pentru investiții ”masive” în liniile secundare, în trenurile de noapte și în transportul feroviar de marfă. Ea a promis că deplasările cu trenul vor beneficia de o cotă redusă de TVA și că va introduce o taxă pe amprenta de carbon pentru biletele de avion, ”dacă există o alternativă feroviară comparabilă”.
Valérie Pécresse (Les Républicains, dreapta)
Ea a promis ”să modernizeze rețeaua feroviară existentă pentru trenuri fiabile și punctuale” și să încredințeze gestionarea liniilor secundare către regiunile care vor acest lucru. De asemenea, Pécresse a promis o simplificare a legislației pentru a evita anularea de către Justiție a marilor proiecte de transport feroviar.