miercuri, februarie 19, 2025
spot_img

Al treilea tren Alstom, recepționat preliminar

La Depoul Alstom din incinta companiei Atelierele CFR Grivița a avut loc marți recepția preliminară pentru al treilea tren Alstom, rama RE-IR TS03, în cadrul contractului încheiat de Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) cu Asocierea Ferroviaria S.p.A. și Alstom Transport S.A.
Cu această ocazie a fost încheiat procesul-verbal de recepție preliminară, înregistrat la ARF cu nr. 536/28.01.2025. În afara reprezentanților Alstom și ARF, la această acțiune au participat și reprezentanții Asocierii Egis România S.A.- Egis Rail, care supervizează proiectul de achiziție de material rulant, în baza contractului nr. RUIC33/2023, încheiat cu ARF, potrivit unui comunicat al Autorității.
La invitația furnizorului, urmează să se efectueze testul de acceptare în fabrică (FAT) pentru RE-IR TS03, în termen de maxim 15 zile de la data încheierii procesului verbal de recepție preliminară. Transferul dreptului de proprietate asupra ramei RE-IR TS03, de la furnizor la beneficiar, se va realiza după semnarea procesului-verbal de recepție pentru punerea în serviciul comercial de transport feroviar de călători.

Trenul a ajuns sâmbătă la București

Trenul a intrat în țară vineri și a plecat din Curtici la ora 18:20, cu 10 minute mai devreme față de program, tractat de o locomotivă Siemens Smartron a operatorului feroviar LTE Rail România. A ajuns la București sâmbătă la ora 14:27, cu 408 minute mai devreme față de programul stabilit inițial, așa cum am scris atunci.

Contractul dintre Autoritatea pentru Reformă Feroviară și compania Alstom Ferroviaria S.p.A pentru livrarea de 20 de trenuri electrice noi a fost semnat pe 9 martie 2022.

Apoi, în toamna aceluiași an (16 septembrie), el a fost extins cu încă 17 unități, printr-un contract semnat vineri la sediul Ministerului Transporturilor. Câștigătorul licitației pentru trenurile interregionale asigură și mentenanța timp de 15 ani, cu posibilitatea de a prelungi această perioadă cu încă 15 ani. Finanțarea proiectului este asigurată din Programul Operaţional Infrastructură Mare – POIM și bugetul de stat.

Noile trenuri ale României vor fi utilizate pe rutele electrificate majore ale rețelei feroviare, urmărindu-se o deservire echilibrată a teritoriului:

București Nord – Constanța

București Nord – Brașov – Arad – Timișoara

București Nord – Brașov – Cluj Napoca

Brașov – Deda – Cluj Napoca

București Nord – Brașov (deja circulă primul tren Alstom Coradia Stream)

București Nord – Iași

București Nord – Suceava

București Nord – Galați

București Nord – Craiova – Târgu Jiu – Petroșani- Simeria

București Nord – Craiova – Timișoara – Arad

Cluj Napoca – Timișoara

Cluj Napoca – Suceava – Iași

București Nord – Călărași.

IN THE SPOTLIGHT

CEMBRE și AGRISORG: Revoluția Echipamentelor Feroviare Moderne

Performanță, durabilitate și inovație în întreținerea căilor ferate Când vine vorba de eficiență și fiabilitate în construcția și întreținerea căilor ferate, CEMBRE setează noi standarde...

Ultimele Articole