Al doilea imprumut de 1 miliard de euro pentru Grand Paris Express

Vicepresedintele Bancii Europene de Investitii, Ambroise Fayolle, alaturi de Presedintele Consiliului de Administratie al Société du Grand Paris, Philippe Yvin, au anuntat un al doilea acord de finantare in valoare de 1 miliard de euro pentru Linia 15 Sud a Grand Paris Express.
Finantarea va fi dedicata constructiei Liniei 15 Sud a Grand Paris Express, care va conecta estul (Pont de Sèvres) de vestul (Noisy Champs) regiunii Paris in mai putin de 40 de minute.
„Acest imprumut pe termen lung (pana la 40 de ani) va avea o rata a dobanzii competitiva si se potriveste perfect cu cerintele companiei Société du Grand Paris. Modelul complet de finantare al proiectului Grand Paris Express se bazeaza pe imprumuturi pe termen lung sustinute de venituri din taxe de aprox. 550 de milioane de euro pe an alocate pentru sprijinirea investitiilor strategice in Franta”, a declarat Philippe Yvin.
Acest acord creste sustinerea acordata proiectului de BEI la 2 miliarde de euro pana in prezent, dat fiind faptul ca un contract initial in valoare de 1 miliard de euro a fost semnat in 2016.
Linia 15 sud va lega suburbiile din partea de sud a Parisului prin constructia unei linii de cale ferata de 33 km cu 16 statii si a doua depouri de mentenanta pe axa vestica (din Pont de Sèvres) catre est in Noisy Champs. Costul total al proiectului este de 6,85 miliarde de euro. Din 2016 pana in prezent, Société du Grand Paris a acordat toate cele 8 contracte de inginerie civila care insumeaza 3,7 miliarde de euro.
41 de santiere de lucru vor fi deschise pana la sfarsitul anului. Conform estimarilor, linia de cale ferata va fi pusa in operare incepand cu 2022 si va traversa 22 de comune cu 1 milion de locuitori. Timpul de calatorie dintre Pont de Sèvres si Noisy – Champs este de 37 de minute.