spot_img
marți, februarie 7, 2023
spot_img

Al 13-lea tramvai Bozankaya la Iași

Va ajunge cât de curând încă un tramvai Bozankaya la Iași, acesta fiind al 13-lea, spune primarul Mihai Chirica.

Primarul și-a împărtățit bucuria pe Facebook în primele zile ale anului. Acesta a anunțat prin intermediul rețelelor de socializare că un nou tramvai fabricat în Turcia va ajunge în curând la Compania de Transport Public (CTP) Iași.

„Vreau să începem cu o veste bună! Astfel, al 13-lea tramvai fabricat în Turcia este în drum spre Iași. Acum câteva ore era la granița dintre Turcia și Bulgaria, pe teritoriul celei din urmă. Îl așteptăm și totodată vă informez că mai sunt de ajuns, în afară de acesta, încă 3 tramvaie”, a transmis primarul Mihai Chirica.

Al 13-lea tramvai Bozankaya la Iași, parte a unui lot de 16

Licitația pentru achiziția celor 16 tramvaie, câștigată de Bozankaya, a fost împărțită în trei loturi, corespunzătoare a trei proiecte cu finanțare europeană, prin Programul Operațional Regional – Axa 4, care implică și lucrări de modernizare a liniilor de tramvai. Valoarea totală a achiziției celor 16 tramvaie este de 140.964.270 lei, fără TVA (167.747.481,3 lei, cu TVA), adică circa 35.241.000 euro, respectiv 2.202.566 euro pentru fiecare tramvai. Valoarea totală a celor trei proiecte menționate este 332.579.670,28 lei (aproximativ 70,46 milioane de euro).

Cele 16 tramvaie au o lungime minimă de 26 de metri și o capacitate de transport totală de minimum 230 de locuri, din care 30 pe scaune fixe, nerabatabile. Scaunele pentru călători sunt singulare și nu de tip banchetă, realizate din material armat cu fibră de sticlă sau mase plastice cu tratament antistatic, vopsea înglobată, proprietăți antigrafitti, antivandalism, cu tapițeria rezistentă la uzură și murdărie.

Tramvaiele au podea 100% coborâtă pe toată suprafața destinată pasagerilor, cu facilități (rampe/rampă) pentru accesul persoanelor cu handicap locomotor și a persoanelor cu mobilitate redusă.

Tramvaiele sunt formate din module unite între ele prin burdufuri etanș, trei uși duble de serviciu, comandate și acționate electric, cu o lățime de minimum un metru. În plus, pot avea două uși duble și minimum două uși simple (uși cu o singură foaie). Ușile vor fi prevăzute cu sistem de siguranță antistrivire, cu buton de precomandă a deschiderii ușilor în stații, atât în interior, cât și în exterior, respectiv cu buton pentru deschidere în caz de urgență.

Fiecare tramvai are un loc marcat corespunzător pentru cărucior de copii și un loc rezervat căruciorului rulant pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, numărul minim de locuri pentru persoanele cu dizabilități, bătrâni sau femei însărcinate fiind de patru.

Tramvaiele dețin un bord modern, prevăzut cu un calculator de bord legat prin rețeaua Controller Area Network (CAN) pentru inter-comunicația calculatoarelor și diagnoză.

Totodată, tramvaiele sunt echipate cu instalație de aer condiționat, instalație de încălzire corespunzătoare pentru sezonul rece, instalație de evacuare a aerului viciat, sistem de numărare a călătorilor, instalație audio – video în interior, anunțuri vocale exterioare în stații (pentru persoanele cu dizabilități de vedere), instalație electrică și informatică pentru echipamentele de ticketing, instalație de informare a călătorilor (atât la interior, cât și la exterior), echipament wireless pentru emisia și recepția semnalelor privind funcționarea și modificările intervenite în exploatare.

Contractul cu compania turcească Bozankaya a fost semnat pe 11 noiembrie 2019.

Ultimele Articole