spot_img
vineri, decembrie 3, 2021
spot_img

Ministrul Cătălin Drulă anunță că va da 160 milioane de lei ajutor pentru CFR Călători

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunțat joi că va aloca suma de 160 milioane de lei drept ajutor pentru CFR Călători pentru pierderile suferite ca urmare a pandemiei. Cel mai probabil, nu toată suma va reveni operatorului feroviar de stat, o parte urmând să fie distribuită și către OTF privați. 

ajutor pentru CFR Călători Bugetul CFR Călători pe 2021 călătoriile persoanelor cu handicap zi liberă pentru ceferiști trenurile anulate în starea de urgență cu trenul după 15 mai

Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători ar urma să primească un „ajutor de Covid” de 160 milioane de lei, aceasta fiind una dintre măsurile pentru redresarea operatorului feroviar naţional. Banii ar urma să intre în conturile CFR Călători la rectificarea bugetară, a anunţat, într-un interviu la Antena 3, ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă.

Ajutor pentru CFR Călători, la rectificarea bugetară

”La CFR Călători, foarte recent am numit un nou manager din privat. Împreună cu Consiliul de Administraţie, Ovidiu Vizante trebuie să vină până la sfârşitul lunii cu un plan de restructurare. La fel ca în cazul altor companii care depind de traficul de pasageri, şi CFR Călători a avut pierderi foarte mari din cauza pandemiei. Nimeni nu neagă că sunt şi probleme structurale, dar pentru companiile din subordinea Ministerului, atunci când nu se călătoreşte, au pierderi mari. Ne-am adresat cu un memorandum de ajutor COVID, vrem să luăm aceste 160 de milioane care să compenseze pierderile. Este în discuţii cu Ministerul Finanţelor, probabil la rectificare”, a precizat ministrul Cătălin Drulă.

Greaua moștenire lăsată de Dan Costescu

Fostul director general al CFR Călători Dan Costescu a lăsat compania cu datorii față de CFR SA de peste două ori mai mari decât la sosirea lui la conducerea acesteia, potrivit informațiilor din raportul de activitate al CFR SA pe 2020.

Datoriile CFR Călători către CFR SA au atins nivelul de aproape 300 de milioane de lei, respectiv aproape o treime din cele ale companiei naționale de transport feroviar de marfă aflată în dificultate de ani buni, după cum a dezvăluit recent Club Feroviar.

Cât privește pierderile CFR Călători, în doar cinci ani de zile ele au crescut au crescut de 29,1 ori, iar apogeul urma să fie atins în 2021, dacă ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, ar fi acceptat proiectul de buget de venituri și cheltuieli întocmit de fostul director general Dan Marian Costescu. (A.B.)

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole