spot_img
miercuri, noiembrie 30, 2022
spot_img

Lucian Bode vrea să dea ajutor de stat pentru operatorii feroviari de călători

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a declarat miercuri că intenționează să propună o schemă de ajutor de stat pentru operatorii feroviari de călători, grav afectați de scăderea numărului de pasageri, ca urmare a restricțiilor impuse în contextul pandemiei de coronavirus de tip nou. Pe de altă parte, el a lăudat actuala conducere a CFR Marfă.

Adrian Bărbulescu

ajutor de stat pentru operatorii feroviari Dosarul Mită la CFR CFR Călători vrea credite bancare licitație pentru transportul banilor CFR Călători vrea credite bancare Bugetul CFR Călători pe 2019

”Operatorii feroviari, în special cei de persoane, se confruntă cu mari dificultăți, Au fost terstricțiile din starea de urgență, apoi a venit starea de alertă. Am luat măsuri pentru a compensa, pentru că dacă CFR Călători nu-și plătește TUI (tariful pentru utilizarea infrastructurii – n.red.) nici CFR SA nu poate să plătească salariile”, a declarat Lucian Bode în cadrul unei conferințe de presă, răspunzând întrebării adresate de Club Feroviar.

Ajutor de stat pentru operatorii feroviari, doar pentru cei de călători

El a explicat că din cauza situației economice dificile cauzată de pandemie a aprobat bugetul pe acest an al Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA cu pierdere. De asemenea, ministrul a amintit că a mers cu un memorandum în Guvern pentru deblocarea sumei de 10% din compensație reținută de Ministerul Finanțelor. Ea trebuia pusă la dispoziția operatorilor feroviari la finele anului, însă în condițiile actuale se dorește deblocarea ei acum. Măsura presupune un plus de 120 milioane de lei pentru companiile de transport feroviar de călători.

Mai mult, se inteționează să se recurgă și la o formulă de ajutor de stat. ”Intenționăm să mergem la Guvern cu un proiect de act normativ de ajutor de stat pentru operatorii de transport feroviari de persoane. La marfă a mers foarte bine”, a mai spus ministrul Lucian Bode.

Ministrul laudă CFR Marfă

În cadrul aceleiași conferințe de presă, ministrul a lăudat modul cum se descurcă CFR Marfă, companie aflată în procedură de concordat preventiv, chiar dacă are datorii istorice.

”CFR Marfă trebuie să restituie ajutorul de stat acordat ilegal la privatizare de Guvernul Ponta. Însă acum au ajuns să fie cei mai buni platnici către CFR SA. Își plătesc TUI la zi, au mai rămas datoriile istorice”, a spus ministrul, care a admis însă că Tarom și CFR Marfă sunt ”două companii care au mari probleme”.

Ultimele Articole