spot_img
duminică, noiembrie 27, 2022
spot_img

CES cere ajutor de stat pentru operatorii feroviari. Guvernul a aprobat doar pentru Tarom și Blue Air

Consiliul Economic și Social a cerut acordarea de ajutor de stat pentru operatorii feroviari, de stat și privați, pe modelul celui aprobat de Guvern pentru companiile aeriene Tarom și Blue Air.

ajutor de stat pentru operatorii feroviari holding la CFR

CES a aprobat proiectul de Ordonanță a Guvernului privind instituirea cadrului legal pentru aprobarea unor ajutoare de stat Societății Comerciale Compania națională de transporturi aeriene române TAROM SA, respectiv Societății Comerciale Blue Air Aviation SA pentru compensarea pierderilor suferite ca urmare a pandemiei Covid-19.

Reprezentanții patronatelor și sindicatelor au avizat favorabil proiectul deajutor de stat pentru operatorii feroviari act normativ al Guvernului. În schimb. reprezentanții asociațiilor și fundațiilor neguvernamentale au avizat favorabil proiectul, dar cu două observații. Prima dintre ele prevede necesitatea unei analize suplimentare în cazul Blue Air, ”avându-se în vedere și posibilitatea preluării de către stat a unor acțiuni proporționale ca valoare cu cuantumul garanției acordate”.

Gigi Gavrilă nu a cerut ajutor de stat pentru operatorii feroviari

A doua observație se referă la necesitatea extinderii ajutoarelor de stat în domeniul feroviar, și el grav afectat de criza de coronavirus. ”Proiectul de act normativ vizând instituirea cadrului legal pentru acordarea unor ajutoare de stat pentru compensarea pierderilor suferite ca urmare a pandemiei de Covid-19 trebuie să cuprindă, de asemenea, și operatorul de transport feroviar SNTFC CFR Călători SA, precum și ceilalți operatori de transport feroviar de călători privați din România”, se arată în avizul CES.

Responsabilă cu subvenția în transportul feroviar de călători și, în general, cu finanțarea acestui domeniu este Autoritatea pentru Reformă Feroviară, condusă de Gigi Gavrilă, numit în funcția de președinte de fostul premier Viorica Dăncilă.

Până în momentul de față, ARF nu a făcut publică nicio cerere către Guvern privind acordarea de ajutoare de stat societăților din transportul feroviar de călători.

Lucian Bode a promis, dar totul a rămas la stadiul de promisiune

Pe 22 iulie, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a declarat că intenționează să propună o schemă de ajutor de stat teste la metroul din Drumul Taberei metroul în starea de urgență distanțare socială în trenuri noul coronavirus Bode a mers cu metroulpentru operatorii feroviari de călători, grav afectați de scăderea numărului de pasageri, ca urmare a restricțiilor impuse în contextul pandemiei de coronavirus de tip nou.

”Operatorii feroviari, în special cei de persoane, se confruntă cu mari dificultăți, Au fost restricțiile din starea de urgență, apoi a venit starea de alertă. Am luat măsuri pentru a compensa, pentru că dacă CFR Călători nu-și plătește TUI (tariful pentru utilizarea infrastructurii – n.red.) nici CFR SA nu poate să plătească salariile”, a declarat Lucian Bode în cadrul unei conferințe de presă, răspunzând întrebării adresate de Club Feroviar.

Până acum, însă, totul a rămas la nivel declarativ.

Ultimele Articole