spot_img
marți, iulie 5, 2022
spot_img

Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat pentru CFR Călători

Comisia Europeană a aprobat marţi un ajutor de stat pentru CFR Călători, în valoare de 43,6 milioane de euro, pentru compensarea pierderilor suferite din cauza pandemiei.

„Această măsură va permite României să compenseze CFR Călători pentru pagubele suferite în perioada 1 aprilie – 31 august 2020, ca o consecinţă directă a restricţiilor introduse. Ajutorul va lua forma unei majorări de capital”, a informat Comisia Europeană, printr-un comunicat de presă.

Executivul comunitar a analizat măsura în temeiul articolului 107 alineatul (2) litera (b) din TFUE, care îi permite Comisiei să aprobe măsurile de ajutor de stat acordate de statele membre pentru a despăgubi anumite întreprinderi sau anumite sectoare (sub formă de scheme) pentru daunele cauzate în mod direct de evenimente extraordinare. Comisia consideră că măsura adoptată de România va acoperi pagubele care au legătură directă cu pandemia de coronavirus. De asemenea, Comisia a constatat că măsura este proporţională, deoarece compensaţia nu depăşeşte ceea ce este necesar pentru acoperirea daunelor. Din aceste motive, Comisia a ajuns la concluzia că măsura românească este în linie cu prevederile UE privind ajutoarele de stat.Ajutor de stat pentru CFR Călători, discutat în Guvernul României în vara lui 2021

Conform unui memorandum privind ajutorul de stat pentru CFR Călători, discutat de Guvernul de la Bucureşti în data de 25 august 2021, „începând cu luna martie 2020 şi până la finalul lunii decembrie 2020, s-a înregistrat o pierdere cumulată datorată efectelor pandemiei de COVID-19 în perioada 1 aprilie – 31 august 2020 de 210.345.527 lei”, se arată în memorandumul privind ajutorul de stat pentru CFR.

Guvernul, prin Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, a propus un ajutor de stat de 210,35 milioane de lei (reprezentând echivalentul a 43,63 milioane de euro), care va fi utilizat pentru finanţarea rezultatului negativ din activitatea de exploatare, estimat pentru perioada 1 aprilie – 31 august 2020.

Ultimele Articole