luni, septembrie 25, 2023
spot_imgspot_img

Scumpirile au luat-o razna. Guvernul vrea ajustarea contractelor feroviare cu mai mult de 50%

În condițiile în care scumpirile materialelor de construcții au devenit din ce în ce mai mari, Guvernul vrea ajustarea contractelor feroviare cu mai mult de 50%, cu cât este posibil în prezent.

Pe site-ul Ministerului Transporturilor a fost postat vineri, în consultare publică, proiectul de Ordonanţă de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2022 privind ajustarea preţurilor şi a valorii devizelor generale în cadrul proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile.

Nu doar în România, ci și la nivel european au crescut prețurile la materialele de construcții sau materialele de bază necesare realizării investițiilor (agregate, combustibil, energie, oțel, fier etc.). De asemenea, și relațiile comerciale dintre producători, subcontractori, furnizori, prestatori și antreprenori sunt dificil de gestionat și instabile, se arată în Nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Ajustarea contractelor feroviare se poate face și acum, dar limitat

Toate contractele majore de investiții semnate începând cu anul 2020 conțin în cadrul prevederilor contractuale formulele de ajustare a prețurilor prevăzute de Hotărârea Guvernului nr. 1/2018, iar ulterior semnării acestora, prin intrarea în vigoare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 64/2022 contractele majore de investiții beneficiază și de aplicarea acestor prevederi, dar numai până la atingerea pragului de 50%. Prin modificările aduse de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 44/2023 asupra Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 64/2022 privind ajustarea prețurilor în cadrul proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile și PNRR, s-a stabilit că după atingerea pragului maxim de 50% din preţul iniţial al contractelor impus de prevederile legale, la solicitarea contractanţilor, să se poate reveni la aplicarea formulei de ajustare iniţială prevazută în contract.

Însă în acest fel se asigură o ajustare a prețurilor de aproximativ 33-38%, care este cu mult sub creșterea reală de piață a materialelor de construcție și a materialelor necesare finalizării investițiilor care încă se mențin la peste 65% față de valorile incluse în contractele existente.

Pericol de sistare a investițiilor

În acestă situație se află mai multe contracte aferente obiectivelor de investiții majore, în cadrul cărora progresul accelerat al lucrărilor din ultima perioada de timp va conduce la consumarea pragului de 50% din prețul inițial al contractului.

Având în vedere faptul că majoritatea contractelor de lucrări s-au semnat în anul 2021-2022, multe fiind și de tipul proiectare și execuție, restul rămas de executat la data de 11 mai 2022 (data intrării în vigoare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 64/2022) era aproximativ identic cu prețul inițial al contractului. Acest fapt, coroborat cu progresul lucrărilor conduce în prezent la plata unor ajustări în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 64/2022 care vor atinge în mod iminent pragul de 50%.

Conform stadiului implementării contractelor, la momentul când se va epuiza valoarea maximă de 50% din prețul contractului inițial cu care se poate suplimenta, progresul fizic al acestora va fi aproximativ 65-70%, moment în care nu se va mai putea încheia un nou act adițional la contract.

Prin urmare, s-ar ajunge la situația în care un număr important de investiții de mare anvergură fie să se sisteze sau să se întârzie pentru perioade îndelungate în loc să se recepționeze și să se pună în funcțiune, fie să aibă nevoie de lucrări de conservare.

Modificări propuse

Modificările prevăzute de proiectul de act normativ sunt următoarele:

  1. a) formula prevăzută de art. 31 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 64/2022 să fie aplicată numai până la atingerea plafonului maxim de 50% din prețul inițial al contractului;
  2. b) în plafonul maxim de 50% din prețul inițial al contractului să se regăsească numai modificarea efectivă, nu și sumele rezultate din aplicarea formulei inițiale din contract, întrucât sumele provenite din aceasta ar fi fost în orice situație primite de contractanți, indiferent dacă s-ar fi adoptat sau nu Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 64/2022.
  3. c) formula inițială din contract să fie aplicată din nou în cadrul contractului prin încheierea unui act adițional, ulterior epuizării pragului de maxim 50% din prețul inițial al contractului și până la finalizarea/recepția lucrărilor, fără ca aplicarea acesteia să reprezinte o modificare și pentru care să se aplice mecanismul contractual așa cum s-a stipulat inițial în contract.

„Drept consecințe ale neadoptării în regim de urgență a acestor măsuri, autoritățile contractante ar putea fi nevoite să suspende pe termen nedefinit șantierele, să rezilieze contractele pentru nefinalizarea lucrărilor de către antreprenori, ar genera litigii, deoarece ofertanții au fost informați în cadrul procedurii că ajustarea prețurilor se va aplica pe toată durata contractelor și pentru toate lucrările până la recepția acestora, rolul formulei de ajustare fiind acela de a plăti un preț corect”, se mai arată în document.

Ultimele Articole