joi, iunie 1, 2023
spot_img

VIDEO Aglomerație de trenuri la Chișinău. Transportul feroviar din Moldova renaște

Până de curând, erau puține trenuri la Chișinău, calea ferată fiind mai degrabă pustie, însă activitatea de transport feroviar din Republica Moldova este acum pe un trend ascendent.

La gara din Chişinău sunt câteva pasarele deasupra liniilor de cale ferată, de unde trecătorii pot admira trenurile pe liniile ce ajung în stație.

Până de curând, de acolo nu prea aveai ce vedea – trenurile circulau rar, iar peisajul era pustiu, relatează site-ul Piața Auto. În urmă cu două zile, un trecător a surprins o aglomeraţie nemaivăzută de trenuri marfare, toate liniile cu excepţia uneia fiind ocupate de garnituri staţionate temporar sau în mişcare.

Priveliştea surprinsă în filmare e una simptomatică, întrucât Calea Ferată din Moldova (CFM) a publicat recent mai multe informaţii care arată că, după 30 de ani de degradare sau dezvoltări prea modeste, aceasta e într-un plin proces de renaştere. În vara anului trecut, datoriile CFM erau uriaşe, compania de stat fiind la un pas de colaps. CFM avea restanţe la salarii de peste șase luni pentru angajaţii săi, aceştia protestaseră în repetate rânduri, iar situaţia nu părea să aibă o soluţie.Tot mai multe trenuri la Chișinău și în toată Moldova

Trenurile circulau rar, unele rute fuseseră suspendate, iar CFM nu reuşea să atragă nici pasageri, nici clienţi pentru trenurile marfare.

Atunci, Guvernul de la Chișinău a desemnat şi un nou administrator. La un an distanţă, lucrurile s-au schimbat într-un mod radical. Pe 31 mai 2022, CFM a anunţat că a achitat integral toate restanţele la salarii. CFM a explicat că plata restanţelor faţă de angajaţi a fost posibilă datorită creşterii excepţionale a activităţii de transport feroviar. Mai mult decât atât, CFM a anunţat că din 1 iulie salariile tuturor angajaţilor săi vor fi majorate cu 70%.

Situația se explică şi prin contextul regional, inclusiv de războiul din Ucraina, care a schimbat rutele de transport pentru export şi import, iar CFM a fost suficient de flexibilă încât să asigure că poate furniza serviciile de care e nevoie.

Ultimele Articole