Pus în fruntea Ministerului Transporturilor, Sorin Grindeanu, adoptat de Timișoara din Caraș Severin, uită că e pus acolo pentru a se ocupa în mod egal de toate proiectele de infrastructură din România. Ministrul împinge de la spate proiectul de cale ferată de la Timișoara spre aeroport, în timp ce cel al liniei ferate spre aeroportul Brașov l-a tras pe linie moartă împreună cu un alt timișorean Ion Simu-Alexandru. Simpatii diferite față de aeroporturile lui Sorin Grindeanu
Construirea unei linii feroviare între Timișoara și aeroportul acestei localități pare a fi devenit unul dintre principalele obiective ale ministrului Sorin Grindeanu. Aceasta, deși un alt proiect, cel al unei linii feroviare între Brașov și aeroportul de la Ghimbav este mai vechi. Dacă la proiectul brașovean ministrul și Simu au găsit o grămadă de motive pentru a nu-l face, la proiectul bănățean au fost descoperite multe motive pentru a-l face.
Prezent zilele trecute la Timișoara (în drum spre casă ministrul are obiceiul de a se mai opri câte o oră pentru a-și face local puțină imagine) el a promis că va face și noua legătură feroviară cu aeroportul, de care se vorbește de ani buni. „Săptămâna viitoare va fi lansată licitația pe CFR, pentru Timișoara Nord – Timișoara Est – Aeroport. Finanțare există pe fonduri europene. Îmi doresc să vină companii puternice”, a mai spus Grindeanu.
Aeroporturile lui Sorin Grindeanu
Atât ministrul Transporturilor, cât și șeful CFR SA, Ion Simu-Alexandru, au ajuns la cârma banilor publici din poziții deținute în municipiul Timișoara. Acest fapt nu este suficient pentru a justifica moral de ce cei doi au tras pe linie moartă proiectul liniei dintre aeroport și Brașov, în condițiile în care legătura este una rutieră cu o bandă pe sens.
Linia spre Aeroportul Timișoara a fost inclusă în PNRR, program ce se derulează cu mai mare rapiditate decât Programul Operațional Transporturi (POT) în care apare cea spre aeroportul Ghimbav. Însă cei doi au preferat să degreveze PNRR de sutele de milioane necesare proiectului brașovean și să ducă banii în alte direcții.
Explicații mincinoase ale CFR SA
Situația a fost detaliată și de publicația economedia.ro. Proiectul liniei de tren la Aeroportul Brașov – Ghimbav încă nu are semnat contractul de finanțare și din acest motiv nu a fost lansat în licitație până în prezent, deși Ministerul Transporturilor l-a aprobat încă din decembrie 2021, iar Guvernul din august 2022, a transmis CFR SA.
Explicațiile CFR SA sunt contrazise chiar de exemple pe care tocmai compania le-a folosit: lansarea licitațiilor cu procedura de clauză suspensivă, adică „CLAUZA SUSPENSIVĂ: Procedura de atribuire se desfășoară sub incidența prezentei clauze suspensive, în sensul că semnarea contractului/contractelor execuție lucrări se va face numai după asigurarea sursei de finanțare”. Un alt exemplu de clauză suspensivă este Centura Bușteni, proiect transferat de la CNAIR la CJ Prahova.
Despre linia de tren Brașov – Aeroport Brașov (Ghimbav) se discută încă de la sfârșitul anului 2021, atunci când lucrările la aeroport erau la doar 75% execuție și nu exista un termen concret pentru operaționalizarea acestuia (iunie 2023). Potrivit proiectului, linia de tren va avea o lungime totală de 21,5 kilometri, cuprinde trei podeţe şi un pod, va fi construită în 3 ani, iar valoarea totală este de 739 de milioane de lei din care construcţii şi montaj 538 de milioane de lei.
Consultată de către Club Feroviar, o sursă informată a declarat sub protecția anonimatului: „Este prevăzută în POT, cel de la Brașov e primul de aeroport, că mai era la Timișoara. Anul trecut i-au promovat indicatorii pentru ca au identificat finantare în POT, între timp s-a terminat și cel de la Timișoara și pe acesta l-au băgat pe PNRR, poate ca să fie sigur de acesta. Brașovul l-au lăsat pe POT cu finanțare superfluă, adică nu e semnat contractul de finanțare. Trebuie promovat întâi la Timișoara, Brașovul mai la coadă”.