Adormirea Maicii Domnului. Ce feroviari de frunte își serbează azi onomastica

15 august 2020

Sâmbătă, 15 august, românii prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului, prilej cu care peste 2,2 milioane de români își serbează onomastica. Printre ei se află mai mulți feroviari de frunte. Club Feroviar le urează la mulți ani tuturor celor care azi își serbează ziua de nume.

Adormirea Maicii Domnului

Peste 2,2 milioane de români (dintre care 1,8 milioane de femei) își serbează onomastica în această zi.

Dintre femeile care își serbează onomastica, aproximativ 1,4 milioane se numesc Maria, aproximativ 270.000, Mariana, și în jur de 51.000 poartă numele de Marinela. Numele care se sărbătoresc de Sfânta Maria sunt: Maria (vine din ebraica si înseamnă cea iubită, cea îndrăgită), Mari, Meri, Marioara, Măriuța, Marița, Mara, Mariana, Marilena, Marina, Marinela, Marița, Marusia, Mariuca, Maricica, Mia, Mioara, Marian, Marin.

În calendarul ortodox, data de 15 august este o zi importantă, fiind vorba de trecerea în neființă a Fecioarei Maria. Mulți sunt de părere că este mare păcat dacă le spui ”La mulți ani” celor care poartă numele Sfintei Fecioare. Și asta pentru că, potrivit unor păreri, de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului se pomenesc doar morții, iar ziua onomastică poate fi sărbătorită doar pe 8 septembrie, atunci când Biserica sărbătorește Nașterea Maicii Domnului.

Biserica Orotdoxă a venit însă cu clarificări în acest sens și a explicat că nu este deloc greșit să spui ”La mulți ani!” cu ocazia acestei sărbători, fiind considerată o sărbătoare plină de bucurie. Moartea Maicii Domnului este mutare la Viață, după cum reiese și din troparul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului: „Mutatu-te-ai la viață ceea ce ești Maica Vieții”. Din acest motiv, această sărbătoare nu este tristă, ci plină de bucurie, scrie creștinortodox.ro.

După credința Sfintei Biserici, la Adormirea Maicii Domunului, trupul ei n-a cunoscut putrezirea, care vine după moarte, nici n-a rămas în mormânt. Maica Domnului, cu trupul schimbat, viu și proslăvit, a fost mutată, cu trup cu tot la ceruri, ca o pârgă a întregii omeniri. Dar, spre deosebire de Mântuitor, ea a fost dusă la ceruri de îngeri, nu prin puterea ei. Și de acolo se roagă de-a pururi pentru noi.

În calendarul popular, de Sfântă Maria Mare se marchează trecerea de la vară la toamnă, iar marinarii sărbătoresc de ziua ocrotitoarei lor, Ziua Marinei.

Adormirea Maicii Domnului. Feroviari cărora le urăm La mulți ani!

Printre cei 2,2 milioane de români care-și serbează azi onomastica se află și feroviari de frunte. Club Feroviar prezintă o listă în ordine aleatorie și fără pretenția de a fi exhaustivă, drept pentru care ne cerem scuze în avans celor pe care i-am omis fără voia noastră:

Mariana Miclăuș, director de Marketing – Metrorex

Mariana Petre, membru în CA – Metrorex

Daniela Marina Deusan, membru în CA – Metrorex

Brîndușa Mariana Raeceanu, purtător de cuvânt – STB SA

Maricica Irimia, șef Serviciul Linii Ferate Industriale – ASFR

Monica Maria Mihăileanu, director general adjunct Proiecte cu Finanțare Externă – CFR SA

Maria-Sonia Colfescu, director de Marketing – voestalpine Railway Systems Romania SA

Marian-Mihail Călin, director general adjunct – AFER

Marian Ciofalcă, șef Serviciul Control Siguranța Circulației – ASFR

Marius Marian Chiper – CFR SA

Marian Coțofană, director Trafic – CFR SA

Dan Marian Costescu, director general – CFR Călători

Marin Aldea, director Resurse Umane, Strategie – Metrorex

Marinică Voicu, director general – Cer Fersped SA

Marian Adrian Marin, membru în CA – Metrorex

Marian Constantinescu, director general – TPF Inginerie

Marian Prodan, director general – Compressor Pump Industrial

Marian Zamfirache – AGIFER

Marian Epure, vicepreședinte – FNFMCV.