spot_img
miercuri, noiembrie 30, 2022
spot_img

GALERIE FOTO Vizita Adinei Vălean în Gara de Nord, ”condimentată” cu Pavel Bartoș și inundație

Vizita comisarului european pentru Transport, Adina Vălean, în Gara de Nord din București, care a avut loc luni la prânz, a fost presărată cu mici incidente, unele plăcute, altele nu prea. Chiar înainte de sosirea oficialului de la Bruxelles, în gară se afla actorul Pavel Bartoș, care filma o reclamă și își făcea selfie cu călătorii. Apoi, o rupere de nori a făcut ca apa să pătrundă prin tavanul stației și să provoace mai multe inundații punctuale.

Agitație mare în jurul orelor prânzului în principala poartă feroviară a Bucureștiului, unde era așteptată vizita comisarului european pentru Transport, Adina Vălean.

Călătorii și cei care pierdeau vremea prin gară habar nu aveau însă de vizita care se pregătea, plus că mulți dintre ei nici nu știau cine este Adina Vălean. În schimb, toți știau cine e Pavel Bartoș, cel care prezintă, alături de Smiley, populara emisiune ”Românii au talent” de la Pro TV. Actorul se afla la capătul peronului, chiar vizavi de Biroul de Informații CFR, pentru a filma o reclamă. Între duble, își făcea timp pentru a se fotografia cu fanii.Adina Vălean în Gara de Nord, alături de Ionuț Săvoiu, Irinel Scrioșteanu și Raed Arafat

Între timp, în Gara de Nord își face apariția și delegația oficială a Alinei Vălean, însoțită de secretarii de stat din Ministerul Transporturilor, Irinel Scrioșteanu și Ionuț Săvoiu (acesta din urmă responsabil de domeniul feroviar) și de secretarul de stat de la Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Vizita a început tot din fața Biroului de Informații, unde oficialului european i s-au dat detalii despre modul în care se face primirea în România a refugiaților din Ucraina, acesta fiind, de fapt, și scopul vizitei sale la București. În continuare, oficialii au vizitat mai multe facilități pentru cei care au fugit de războiul din țara vecină, în corturile instalate în interiorul gării, dar și în spațiul care a aparținut până nu de mult restaurantului fast-food Springtime.

Rupere de nori. Apa s-a inflitrat prin tavanul stației

În timp ce delegația se îndrepta spre Salonul Oficial al Gării de Nord, unde Adina Vălean urma să aibă o întâlnire cu organizațiile non-guvernamentale care se ocupă de refugiați, afară s-au rupt băierile cerului. O rupere de nori ca în plină vară a început să reverse tone de apă de ploaie asupra acoperișului stației. Evident, așa cum se întâmplă de fiecare dată în atari situații, apa s-a inflitrat prin acoperiș și s-au format mai multe inundații punctuale în dreptul acceselor la peroane. Imediat, angajații de la curățenie s-au mobilizat, iar bălțile au dispărut. Noroc că nici ploaia nu a ținut foarte mult.

Comisia Europeană așteaptă de la România absorbția fondurilor

Cu puțin timp înainte de vizita în Gara de Nord, Adina Vălean a participat, alături de premierul Nicolae Ciucă, la Conferința privind Viitorul Europei.

Cu acest prilej, ea a declarat că oficialii Comisiei Europene sunt alături de Guvernul României și de cetățenii români pentru a facilita absorbția de fonduri europene pentru infrastructura de transport. Oficialul european a mai spus că Bruxelles-ul așteaptă ca România să facă un „salt calitativ important” într-un viitor scurt în ceea ce privește modernizarea transporturilor, în special în direcția mobilității durabile.

„Proiectele privind mobilitatea viitorului în UE au trei cuvinte cheie: sustenabilitate, performanță și reziliență. Sustenabilitate pentru că UE este în acest moment în fața provocărilor schimbărilor climatice și în general de mediu. Se cer Comisiei Europene metode prin care să reducem emisiile de CO2 la nivel european. Și dacă vorbim despre transporturi, acestea trebuie reduse cu 90% până în 2050. Este enorm. Și vă amintesc că nu vorbim doar despre mașini care sunt vizibile în viața de zi cu zi, ci și despre alte moduri de transport foarte poluante, precum transportul maritim sau aviație. Asta face ca noi să propunem politici, regulamente, la nivel european pentru a face tranziția către această formă de mobilitate care să fie mai sustenabilă. Asta înseamnă mai mult cale ferată. Anul trecut a fost Anul European al Căilor Ferate și vreau să mulțumesc României, tuturor cetățenilor și autorităților. Au fost foarte multe evenimente, s-a stârnit foarte mult entuziasm, iar în dezbaterea privind Viitorul Europei am văzut că mulți cetățeni români au înaintat ca un cuvânt cheie conectivitatea pe calea ferată, mai multă libertate de mișcare, de a trece granițele într-un timp scurt, cu costuri mici. Acesta este și pentru autoritățile din România, și pentru noi, la nivel european, un element cheie”, a declarat comisarul european.

Legătura dintre tineri și trenuri, evocată de Adina Vălean

Ea a reamintit că anul trecut a fost Anul European al Căilor Ferate şi a subliniat că foarte mulţi dintre cetăţenii români care s-au implicat au pus în cuvântul cheie în viitorul Europei conectivitatea pe calea ferată, mai multe călătorii cu trenul, mai multă libertate de mişcare, de a trece graniţele într-un timp scurt cu costuri mici, „deci mai multă cale ferată”.

„Aceasta şi pentru autorităţile din România, dar şi în centrul preocupărilor noastre de transport la nivel european este un element cheie”, a punctat Adina Vălean.

Ea a reamintit faptul că anul acesta este Anul european al tineretului, iar printre proiectele CE începute deja se află legătura între trenuri şi tineri. „Proiecte pe care le-am făcut şi la Bruxelles şi pe care sper să le aducem şi în România, privind tinerii şi calea ferată reprezintă un moment de dezbatere în societate, un moment bun, pentru că România are acum acces la foarte multe fonduri europene, foarte multe instrumente financiare şi decizia autorităţilor din România, respectiv decizia Guvernului a fost ca o foarte bună parte din aceste fonduri să meargă către infrastructura de transport, în primul rând feroviar şi rutier. Vă mulţumesc pentru acest lucru, domnule prim-ministru. Noi suntem alături de dumneavoastră şi de cetăţenii României pentru a facilita absorbţia acestor fonduri. Sperăm ca într-un viitor cât mai scurt infrastructura din România să facă un salt calitativ important”, a spus oficialul european.

Adina Vălean în Gara de Nord, la Ministerul Transporturilor și la Guvern

Comisarul european pentru Transport, Adina Vălean, se află în vizită în România, luni şi marţi, ocazie cu care va avea întâlniri cu premierul Nicolae Ciucă, cu ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, şi cu ONG-uri, voluntari şi reprezentanţi ai CFR, așa cum a informat Club Feroviar.

Vizita a început luni la ora 11.00, cu participarea, alături de premierul Nicolae Ciucă, la Conferinţa privind Viitorul Europei (CoFE), eveniment organizat de Reprezentanţa Comisiei Europene în România, la Muzeul Ţăranului Român. De la ora 12.00, Adina Vălean a vizitat punctul de lucru permanent al ISU Bucureşti-Ilfov de la Gara de Nord din Bucureşti. De la ora 14.00, comisarul european avea programată o întrevedere cu premierul Nicolae Ciucă.

Marţi la ora 10.30, Adina Vălean se va întâlni cu ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, iar începând cu ora 11.30 va participa la o videoconferinţă trilaterală cu miniştrii Transporturilor din România, Ucraina şi Moldova.

Ultimele Articole